Pixabay

Mozilla je sarađivala sa nekoliko univerziteta kako bi razvila alatke za mašinsko učenje, koje omogućavaju prevođenje dok niste povezani na mrežu.

Mozilla je u Firefox dodala zvaničnu alatku za prevođenje, kojoj za rad nije potrebna internet konekcija, već mašinskim učenjem podstaknut proces sprovodi na vašem računaru. Reč je o veoma velikom koraku napred za popularnu uslugu koja je usko povezana sa gigantima kao što su Google i Microsoft.

Alatka za prevođenje, pod nazivom Firefox Translations, može se preuzeti ovde. Dodatak će morati da preuzme podatke prvi put kad prevodi neki jezik pa će, kako piše TechCrunch, s vremena na vreme preuzimati nadogradnje, ali i dalje će većinu posla odraditi na vašem računaru, a ne u centru podataka.

Ova alatka je veoma korisna jer ne zavisi od obrade u oblaku, pa ne koristi resurse velikih kompanija.

Novi dodatak je rezultat projekta Bergamot, koji je finansiran od strane EU, u sklopu kojeg je Mozilla sarađivala sa nekoliko univerziteta kako bi razvila alatke za mašinsko učenje koje omogućavaju prevođenje dok niste povezani na mrežu. Ovaj posao inače obavljaju GPU sistemi u centrima podataka, gde veliki modeli jezika (čija se veličina meri u gigabajtima) pokušavaju da prevedu korisnički upit.

Iako su alatke kompanije Google i Microsoft zasnovane na cloudu, posao obavljaju veoma precizno i brzo, postoji fundamentalni rizik za privatnost i sigurnost pri slanju podataka trećoj strani na analizu. Za neke korisnike je ovaj rizik prihvatljiv, dok ostali radije žele da izbegnu reklamne internet gigante.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here