Tanjug
Vlasta Velisavljević

Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je danas u Beogradu. Na filmskoj i pozorišnoj sceni, proveo je više od sedam decenija, ali život mu je u jednom periodu bio veoma težak.

Glumac je nedavno prebačen KBC Dragiša Mišović, a gde je stigao sa jako lošim rezultatima.

Njegova supruga Nada je, pre nekoliko dana, za naš portal rekla da su najbolji lekari uz njega. Nažalost, Vlasta je izgubio bitku sa koronavirusom.

Početak Drugog svetskog rata, Vlasta Velisavljević je sa porodicom dočekao u Beogradu. Sa drugarima Miletom Vražićem i Nemanjom Markovićem je u vreme najveće gladi krao jabuke iz vagona koje su Nemci slali svojim vojnicima na Istočnom frontu, navodi portal Biografija.

Oni bi kroz rešetke velikim iglama probadali jabuke i kupili ih u vreće, pa ih kasnije prodavali Beograđanima. Sve dok ih Nemci nisu uhvatili. Drugovi su se izvukli, a Vlasta je početkom 1943. godine sa samo 17 godina interniran u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj.

S obzirom da je bio mlad i zdrav, nisu ga smestili u gasnu komoru, nego je svakog dana bio u radnom logoru. Iz logora je uspeo da pobegne, uz pomoć jednog od majstora u fabrici, koji mu je dao nemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd.

Pre Drugog svetskog rata je prodavao je novine i tako zarađivao prvi novac.

U to vreme sa nekoliko drugara pokušao je da pobegne u Sjedinjene Američke Države. Međutim, uhapšen je i odveden u zatvor na Adi Ciganliji iz kojeg je uskoro i pušten.

To mu nije bio prvi put da je zatvoren. Velisavljević je proveo i tri godine na Golom otoku na koji je odveden 1950. godine. Glumac je tamo odveden jer su kod njega pronašli ruske knjige, koje su tada bile zabranjene.

Kako je govorio, nije želeo da izda kuma koji je bio pukovnik Jugoslovenske armije, kojeg su optuživali da je staljinista. Kada je u Srbiji donet zakon o rehabilitaciji, Vlasta je podneo zahtev, te je rehabilitovan kao zatočenik Golog otoka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here