Mreža: Šta je B92 hteo da kaže? Olja: Očekujem da radim u nedelju

0

Što se mene tiče, sa B92 imam važeći ugovor do marta: Olja Bećković
 

"Zašto smo poslednjih dana i meseci međusobno ‘neuspešno’ pregovarali kad imamo obostrano uspešan, jasan i precizan ugovor? Da li pod ‘teškim narušavanjem etike’ mislite na vaš zahtev da se autorka i produkcija za 24 sata izjasne o značajnoj novini za sve – premeštanju najgledanijeg programa na kablovsku televiziju bez koncepcije, gledanosti i sigurne budućnosti", piše u saopštenju Mreže.

 

Ta kuća je Televiziji B92 postavila pitanje da li stvarno misli da je za proteklih 12 godina, koliko se Utisak nedelje emituje na B92 samo ta televizija promovisala "Utisak nedelje", a da "Utisak" nije promovisao B92?

"Da li je moguće da ste samo ulagali u Utisak nedelje? Koliko je B92 zaradila od Utiska nedelje za ovih 12 godina?", piše u poruci "Mreže" televiziji B92.

 

Ta produkcija je upitala B92 i to koje su to izjave Mreže i Olje Bećković bile pogrdne i stvorile negativnu atmosferu.

"Možda ona (izjava) da je stavljanje pred svršen čin u petak popodne – ultimatum? A kako vi to zovete? Na kraju pitanje koje nas možda i najviše zanima – ko se krije iza šifre menadžment B92?", pita u saopštenju PG Mreža.

 

"Ishod pregovora kompanije B92 o nastavku saradnje sa Oljom Bećković i PG ‘Mrežom’ takav je da je od strane autorke emisije ‘Utisak nedelje’ i produkcijske kuće došlo ne samo do odsustva razumevanja i podrške nego i do teškog narušavanja profesionalne etike izjavama datim u javnosti i optužbama za navodne ucene i ultimatume, a sa očiglednom namerom diskreditacije kompanije B92", navodi se u saopštenju.

 

B92: Olja Bećković nam ruši ugled

 

– Ja saopštenje B92 ne razumem. Volela bih da upoznam pisca tog saopštenja – kaže Olja Bećković, komentarišući navode iz saopštenja B92 da je ona pokazala “odsustvo razumevanja”, “narušila poslovnu etiku”, kao i da je “zaključak koji bi mogao da se nametne da Olja Bećković i PG ‘Mreža’ svoje pogrdne izjave koriste kako bi stvorili negativnu atmosferu, narušili ugled izvršili pritisak na slobodu uređivačke politike kompanije B92, a sve u pokušaju da poboljšaju svoje pregovaračke pozicije”.

 

Ona dodaje i da je iz B92 niko nije zvanično kontaktirao. Odgovarajući na pitanje zna li kakva je sudibina “Utiska”, Bećković kaže da, što se nje tiče, ona sa B92 ima važeći ugovor do marta.

– Očekujem da se oni ponašaju profesionalno, da poštuju ugovor i da radim u nedelju – kaže Bećković, dodajući da ne zna šta znači formulacija da će “saradnja kompanije B92 sa Oljom Bećković i PG ‘Mrežom’ predstavljati ‘težak izazov’”, kao i da na osnovu nje ne može da zaključi da li je ugovor između “Mreže” i B92 raskinut.

 

Advokat Draganić: B92, poštuj ugovor

Advokat Goran Draganić, pravni zastupnik Olje Bećković, saopštio je da nije postojala iskrena namera rukovodstva TV B92 u vezi sa nastavkom emitovanja te emisije i pozvao rukovodstvo te kuće da poštuje zakon, potpisani ugovor i ugled kuće koju predstavljaju.

 

"Nažalost, pokazalo se da je jedini cilj B92 u celoj ovoj situaciji bio da se po svaku cenu obustavi i spreči emitovanje ove emisije na nacionalnoj frekvenciji. Iz kojih razloga, to najbolje zna rukovodstvo ove TV kuće. Tražili smo u razgovorima samo da se poštuje ugovor. Dakle, nije bilo nikakvih pregovora, već je Olja Bećković odbila da pristane na ultimatum rukovodstva B92 da, ukoliko ne pređe na info-kanal, neće biti ni emitovanja emisije", naveo je Draganić u saopštenju.

 

On je naveo i da je Olja Bećković bez razmišljanja "odbila nepristojnu ponudu za prelazak njene emisije na B92-info uz značajno veći autorski honorar", što je, kako je rekao, najveći dokaz da navodi u pojedinim medijima da ona finansijski ucenjuje B92 nemaju nikakvog smisla.

"Jedini motiv za postupanje Olje Bećković u celoj ovoj nastaloj situaciji je bio zaštita postojećeg ugovornog odnosa i principa slobodnog novinarstva", saopštio je Draganić.

 

Po njegovim rečima, Olja Bećković se javnosti obratila tek kada je postalo "potpuno jasno da TV B92 nema nameru čak ni formalno da odgovori na više puta ponovljene zvanične dopise sa pitanjem kada će biti dozvoljeno da emisija otpočne sa emitovanjem u skladu sa postojećim ugovorom".

"Još jednom javno pozivamo rukovodstvo TV B92 da poštuje zakon, potpisani ugovor i ugled kuće koju predstavljaju. Ništa više ni manje od toga ne tražimo", naveo je u izjavi advokat Goran Draganić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here