EPA-EFE/Darko Bandić

Novo veliko takmičenje kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu prilika je za novo upoznavanje sa “Karpatskom brigadom”, zvaničnom ultras grupom reprezentacije Mađarske, koja godinama prati nacionalni tim na najvažnijim takmičenjima.

Njihovo prisustvo primećeno je u subotu popodne protiv Francuske, navijali su i protiv Portugalije prošle nedelje na Puškaš Areni, a lako ih možete primetiti i dok gledate TV prenos, to je ona grupa iza gola Mađara u prvom poluvremenu, u kojoj su svi mahom obučeni u crne majice.

Ovu grupu mađarskih huligana čini nekoliko radikalnih grupa ultrasa iz ove zemlje, a u organizaciji prednjače “Grin Monstersi”, hardkor jezgro navijača Ferencvaroša, koji prate klub na svakoj utakmici.

“Monstersi” su poznati po nasilnoj istoriji i ispadima, kao i rasističkim i anti-Semitskim parolama uperenim na Rome, Jevreje i ljude tamnije puti. Ironično, Mađarska u reprezentaciji ima i jednog crnog igrača, naturalizovanog Francuza Loika Nega.

Deklarišu se kao desničarska mađarska patriotska organizacija koja ne preza od obračuna sa rivalskim navijačima. Poznati su i kao grupa koja ne preza od upotrebe noževa u tučama, a to im je bila glavna odlika tokom 90-ih godina prošlog veka.

Rasističke parole i pogrdne pesme na račun rivala uobičajeni su deo folklora ove grupe, a veliki broj mađarskih huligana aktivno je u borilačkim sportovima i vole da pokažu mišiće na tribinama tokom utakmica.

Pre četiri godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, mađarski huligani su imali nekoliko rasističkih ispada zbog kojih je Savez kažnjen uglavnom novčano i uz opomenu.

Na ovom Euru koje se održava i u njihovoj zemlji, posle rasizma i homofobnih parola na meču sa Portugalijom za koje su prijavljeni, Mađari su privukli pažnju i rasističkim uvredama na račun jednog od najboljih fudbalera sveta Kilijana Embapea.

“Karpatska brigada” je u šetnji do stadiona čak nosila i transparent na kom je precrtan fudbaler koji kleči sa jasnom porukom da ne priznaju pokret “Black lives matter”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here