Lična arhiva
Samo bez politike: Blaženka Trivunčić sa srpskom decom

Dečja svađa završila se nasiljem nad srpskom 10-godišnjom devojčicom u školi “Rožer Salengro” u pariskom predgrađu Bondi. Da sve bude gore, školski drug koji joj je pesnicom polomio zub nazvao ju je “prljavom hrišćankom”, što je naravno zabrinulo naše zemljake i pokazalo koliko mržnju i netrpeljivost pojedine porodice prenose na svoju decu.

Majka devojčice obratila se Udruženju Svi Srbi u Parizu za čiji je sajt opisala dramu koja je potresla ovu petočlanu porodicu poreklom s juga Srbije. Ona je objasnila da je za vreme nastave školski drug njene ćerke pravio buku, pa ona nije mogla da čuje učiteljicu.

– Zamolila je svog druga da se stiša, ali je on skočio i na sav glas pred svima rekao: “Umukni, prljava hrišćanko, pobićemo vas sve, videćete!”

Moju ćerku je to snažno pogodilo, uznemirila se, ustala i odgovorila mu da su svi isti i da vera ne treba da ih deli jer su oni deca. Nije mogla da se kontroliše i opalila mu je šamar. To nije trebalo da uradi i mi u porodici ne opravdavamo nasilje, ali je reagovala u afektu. Taj dečak je onda jako pesnicom udario moju ćerku, raskrvavio joj usnu i polomio zub. Moja ćerka se zanela, ali je skočila na dečaka kako bi se odbranila. Učiteljica ih je jedva razdvojila – ispričala je uznemirena žena.

Ona je kasnije razgovarala s učiteljicom koja je umanjila značaj događaja i rekla da je devojčica prva počela.

– Kada sam joj ponovila reči dečaka koje je čuo ceo razred, a što su potvrdila ostala deca, učiteljica je samo slegla ramenima – rekla je majka povređene devojčice.

Ona je istakla da je njena ćerka veoma uzbuđena i pod velikim stresom, kao i cela porodica. Međutim, i naši zemljaci uznemireni su činjenicom da se u dečaku nakupila tolika mržnja, očito šovinistička, prema dvojčici s kojom sedi u klupi, a koja se razotkrila i iskipela u trenutku.

Neki na društvenim mrežama kažu da će ovakvih slučajeva biti sve više, drugi da je dečak nasilnik čuo u kući ono što je rekao devojčici i zabrinuti su za budućnost, a ima i onih koji ističu da se u Srbiji ovakvi ispadi ne tolerišu.

Ipak, Blaženka Trivunčić, koordinatorka dopunske nastave na srpskom jeziku u Parizu i sa bogatim iskustvom, smatra da ovaj događaj ne bi trebalo ispolitizovati i preuveličati.

– Dečje svađe su česte, čarke, zadirkivanje, guranje… Po školama se dešava svašta, ima različite dece, ali ne bi to trebalo zloupotrebljavati ili gurati politički. Od provokacija i mržnje nikom dobro biti neće – objašnjava ona i ističe da naša deca na školovanju u Francuskoj nisu opterećena nacionalnim i religioznim problemima.

Prva briga korona

U predgrađu Bondi srpske đake maternjem jeziku uči nastavnica Milija Jevremović koja kaže da nije primetila zabrinutost prilikom telefonskih razgovora s roditeljima.

– Nastavu održavamo onlajn, svi žive uobičajeno i osim pandemije i svakodnevnih problema ne sapliću ih drugi, pogotovo ne rasni problemi – objašnjava Milija.

Milija Jevremović

Škole pod zaštitom

Blaženka Trivunčić kaže da su Francuzi na veoma visok nivo podigli bezbednost škola.

– Škole se zatvaraju i ne može da uđe niko kome tu nije mesto. Čak i roditelj mora da se najavi, podnese zahtev, dobije odobrenje, zaista se vodi računa o svakom detalju – kaže Blaženka.

Vlasti sve zaborave

Majka povređene devojčice ukazala je da je učiteljica istog porekla kao i učenik koji je udario njenu ćerku. Međutim, ona nije slučaj prijavila direktoru, ni policiji.

– Slična situacija dogodila se nedavno kada je drug ovog nasilnog dečaka gurnuo moju ćerku u dvorištu škole. Umešala se opština u slučaj, ali je sve prošlo tako što se brzo zaboravilo – kaže uznemirena žena.