Youtube/United Nations
Samovolja Bošnjaka i Hrvata: Glasanje u UN

Pod naletom ukrajinske krize u potpunosti se raspala spoljna politika Bosne i Hercegovine. Od početka ratnih sukoba između Rusije i Ukrajine, odluke koje zvanično donosi BiH nisu usaglašene među svim stranama u zemlji i predstavljaju samovoljno ponašanje sarajevskih političara čiji su eksponentni trenutno raspoređeni u Njujorku i Briselu. Tako je ambasador pri UN Sven Alkalaj podržao Rezoluciju Generalne skupštine UN o osudi ruske akcije u Ukrajini, dok je predstavnik u Briselu podržao sankcije koje su zemlje EU uvele Moskvi. Za takve odluke ne postoji službeni stav Predsedništva BiH koje je, po Ustavu, jedino zaduženo da vodi spoljnu politiku.

Imajući u vidu da sarajevske stranke u ovom mandatu dominiraju na pozicijama koje se tiču spoljne politike, sve odluke donete su na relaciji Šefik Džaferović – Željko Komšić – Bisera Turković, a srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku nije preostalo ništa drugo nego da pokuša da smanji štetu tako što je na sednici Predsedništva u sredu pokušao da kao tačku dnevnog reda stavi stanje u Ukrajini, što su Džaferović i Komšić odbili.

Sarajevski političari tvrde da je BiH zauzela stav u Ukrajini još 2014. posle ruskog pripajanja Krima, ali iz Republike Srpske kažu da je ta izjava neutralna i da, po njoj gledano, BiH bi morala da ostane neutralna u pogledu rusko-ukrajinskog sukoba, a ne da podržava jednu stranu.

Nebojša Radmanović (SNSD), koji je te 2014. bio srpski član Predsedništva, rekao je da je danas situacija sasvim drugačija.

– Međutim, ako se već vraća na izjavu Predsedništva iz 2014, onda je treba pročitati u celini i videti da je ona aktuelna i danas. Po toj izjavi BiH je u stvari neutralna – istakao je Radmanović.

On je napomenuo da je BiH tada pozvala strane na uzdržanost i mir, što i sada traži.

– Šteta je što se ne čitaju stare izjave nego se one tumače kako kome padne na pamet – rekao je Radmanović.

Deo opozicije u Srpskoj pozdravio je glasanje BiH u Ujedinjenim nacijama. Bivši ministar inostranih poslova i funkcioner PDP-a Igor Crnadak rekao je da je “od ogromnog značaja za RS i srpski narod glasanje Srbije i BiH za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i zahteva hitan prestanak upotrebe sile i bezuslovno povlačenje ruske vojske sa teritorije Ukrajine”.

– Ovo je bila teška, ali mudra i dalekosežna odluka kojom su Srbija i naš narod pokazali posvećenost međunarodnom pravu i principijelnost kod zaštite teritorijalnog integriteta svih zemalja članica UN – naveo je Crnadak.

Politički analitičar iz Banjaluke Velizar Antić za “Vesti” kaže da ponašanje zajedničkog nivoa vlasti još jednom je potvrdilo veliki stepen krize u kojoj se nalazi država BiH, veliku nefunkcionalnost države, kao i nepoznavanje principa konsocijativne demokratije od strane najviših državnih zvaničnika.

– Apsolutno je nedopustivo da bilo koji državni činovnik vodi politiku na način na koji on lično smatra da treba da se vodi, bez konsultacija i zvaničnog stava državnih organa. Na ovaj način mi ulazimo u sistem gde se institucije privatizuju i postaju svojina pojedinaca, a to nikako nije dobro za stabilnost države i uopšte njeno funkcionisanje. Ukoliko bi se spoljna politika vodila na ovakav način, gde će svaki ambasador koji predstavlja državu BiH da donosi odluke na način na koji on smatra da treba da se one donose, bez konsultacija sa onim institucijama koje bi trebale da donose takve odluke, onda to nije državna i ozbiljna politika, već jedan potpuni raspad sistema – kazao nam je Antić.

Prećutna saglasnost Dodika?!

Velizar Antić kaže da je ponašanje Milorada Dodika u trenutnoj situaciji u potpunosti u skladu sa njegovom politikom koju je i do sada imao prema državnom nivou i ulogom Republike Srpske u državi BiH.

– Ta politika se ogleda u tome da je, na određeni način, u potpunosti prepustio državni nivo drugoj dvojici predstavnika u tom telu i da se skoncentrisao na Republiku Srpsku. Po mom mišljenju, ovo je potpuno pogrešna politika, jer on kao predstavnik Republike Srpske u Predsedništvu BiH ima puno mehanizama uz pomoć kojih može da štiti interese Republike Srpske. U ovoj konkretnoj situaciji oko Ukrajine, mislim da je Dodik negde i namerno odlučio da se ne zamera Zapadu i da na neki način prećutno odobri odluke koje su donosili ambasadori BiH u UN i EU. Na ovaj način je svu odgovornost za odluke ovih ambasadora prebacio na druga dva člana Predsedništva – kaže Antić.

Definitivna propast

Povodom glasanja u UN Igor Crnadak je izjavio da će “u istoriji ostati zabeležen dan u kojem su se osudi Rusije usprotivili samo Eritreja, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik”.

– Ovo je definitivna propast Dodikovih pokušaja da preokrene evropski kurs Republike Srpske, koja će, zajedno sa Srbijom, nastaviti evropski put, uz jačanje svojih institucija i izgradnju partnerstava širom sveta – naveo je Crnadak.