Muftija jači od Tome i Vučića

0

Provokacija: Zukorlićeva ”parada” u Novom Pazaru
 

U izveštaju policije za taj dan, na poslednjem mestu navodi se da je u Novom Pazaru održan "skup u pokretu", da su građani šetali ulicama, da ih je bilo oko 600 i da nije bilo incidenata. U policijskom izveštaju uopšte se ne navodi da su, kako je naglasio Ljajić "deca šetala u uniformama".

Ljajić smatra da Zukorlićeva "parada" u Pazaru predstavlja jasnu militarizaciju i demonstraciju sile, da je to velika opasnost za Novi Pazar i da odavanje počasti onima koji su 1941. sarađivali sa okupatorom i činili zločine nanosi ogromnu štetu ovom kraju, tera investitore i uništava budućnost mladih.
 

Parada ukopala Pazarce

– Šta god dobro uradimo i kad god Novi Pazar krene ka modernom evropskom gradu, Zukorlić se potrudi da nekim svojim potezom ili izjavom sve poništi. Poslednji događaj definitivno nas je "ukopao". Ko će da dođe i ulaže u grad kojim marširaju uniformisane pristalice jedne verske zajednice – pita se gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

– Navikli smo na Zukorlića, ovo nije ništa neuobičajeno, čovek je dobio ono što je tražio – publicitet. Zukorlićev cilj nije da uđe u vladu, nego da se nametne kao faktor koji može da pravi probleme – rekao je Ljajić i zapitao "Šta ako u Novi Pazar, kako najavljuju, iz Ukrajine dođu četnici" ili "uniforme obuku i ovi iz Preševske doline".

Ministar je najavio hitan razgovor sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, jer "mnogi ambasadori dolaze kod njega i u Novi Pazar i pitaju šta se dešava.
Pre dva dana Ljajić je izjavio i da je "svaka vlada pravila ustupke prema Zukorliću meni iza leđa".

Ako se sastane sa Stefanovićem, Ljajić bi ministra policije, osim za sporni izveštaj novopazarske policije, mogao da pita i za njegovu izjavu nedavno datu u Novom Pazaru. Na pitanje novinara zašto policija ne asistira u izvršavanju pravomoćnih sudskih presuda, ministar je dao, po oceni mnogih, zabrinjavajući odgovor. Stefanović je tada rekao "da policija neće asistirati sudovima tamo gde može biti ugrožena bezbednost policajaca i građana".

Pošto je novopazarska policija odbijala asistenciju u više slučajeva gde je uzurpator tuđe imovine bio muftija Zukorlić, odnosno Islamska zajednica na čijem je on čelu, mnogi su ovu izjavu doživeli kao povlačenje države pred "Zukrlićevom silom" ili kao dil čelnika policije sa Zukorlićem, ali i kao signal Zukorliću "da policija neće na njega".

Prema saznanjima "Vesti" neki bezbednosni krugovi u Beogradu podržavaju i štite Zukorlića. Mnogi "film vraćaju" predizbornu kampanju za predsednika Srbije i iznenadni (jedne kasne večeri) susret na muftijinom Internacionalnom univerzitetu Tomislava Nikolića i Muamera Zukorlića koji je organizovao biznismen iz Novog Pazara Muamer Redžović.

 

Radi se o čoveku koga su naprednjaci nedavno, uprkos protivljenju Ljajićeve SDPS i iznošenju u medije nekih loših stvari iz njegove karijere, postavili za predsednika Upravnog odbora Republičke agencije za privatizaciju.

Nikolić je tada obećao da će, ako pobedi, država rešavati probleme na koje ukazuje Islamska zajednica u Srbiji, a Zukorlić se potom kandidovao za predsednika Srbije. Kasnije je tvrdio da je onemogućio da bošnjački glasovi odu Borisu Tadiću, ali je i naglašavao da nova vlast SNS-a i Tomislava Nikolića ima "neke obaveze prema Bošnjacima".

O kakvim se tačno obavezama radi, niko tačno ne zna. U Novom Pazaru većina žitelja tako veruje da muftija, osim u inostranstvu, ima "sponzore" i u Beogradu i da zahvaljujući njima u Sandžaku može da radi "to što radi".

 

Policija izbegava sukobe

Prilikom prvog Pohoda na Hadžet pre nekoliko godina i pretnji Zukorlićevih sledbenika da će sprečiti izgradnju obdaništa u ovom naselju, umalo nije došlo do žestokog obračuna pristalica muftije i pripadnika žandarmerije. Sukob je sprečen u poslednjem trenutku. Od tada je policija je mnogo opreznija i trudi se da ne ulazi u međustranačke i verske sukobe iz kojih obično izlazi kao glavni krivac, što neki obilato koriste.

 

– Ovde se prave razne koalicije, zakleti neprijatelji preko noći postaju "prijatelji". Evo, Ugljanin je godinama bio u ratu sa Zukorlićem, razbijali su nam glave dok smo branili da se ne poubijaju, sad su ponovo u koaliciji. Ljajić je dugo bio dobar sa Zukorlićem, a sada su u ratu. Svi žele da nas gurnu protiv "druge strane" i upotrebe za svoje ciljeve, zato smo vrlo oprezni – kaže jedan funkcioner policije u Novom Pazaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here