Muftija tuzlanski zabrinut za prava vehabija

0

Muftija tuzlanski Husein Kavazović

 

On je rekao da je iznenađen time šta se sve osumnjičenima stavlja na teret, što će sve morati da se dokaže i da od članova Predsedništva BiH, državnih poslanika, pa i opštinskih struktura, očekuje adekvatnu intervenciju.

 

Islamska zajednica BiH je, prema njegovim rečima, veoma zainteresovana za suđenje uhapšenima, ako do tog uopšte dođe, rekao je Kavazović, koji veruje da će predstavnicima te zajednice država omogućiti da prisustvuju suđenju.

"Država, ako hoće da se poštuje njen autoritet, mora osigurati jednaka prava i šanse svim ljudima. To gore u Gornjoj Maoči nije bilo tako", smatra muftija Kavazović, a prenela je muslimanska verska agencija MINA.

 

Kavazović smatra da država mora funkcionisati na celoj svojoj teritoriji, da ne sme da ugrožava prava drugih ljudi, a institucije države koje sprovode zakon i oni koji su "podanici države" ne smeju ugrožavati državni sistem.

 

Državni organi, kako je rekao, moraju proveriti informacije o tome da li je tokom akcije primenjivana velika sila, da li su ispitivana i zatvarana deca, kao i da li se primereno ulazilo u džamiju.

 

"Zato smatram da državni poslanici moraju posetiti Gornju Maoču, da vide šta je tamo učinjeno. Ako je bilo kršenja prava stanovnika Gornje Maoče, oni moraju odgovorne pozvati na odgovornost. To bi bilo vrlo odgovorno od države i njenih predstavnika, a ne da ove ljude guraju u izolaciju", naveo je Kavazović.

 

On je rekao da je i sam posećivao Gornju Maoču i da nije primetio nikakvo neprijateljstvo ili spremnost tih ljudi da udare na državu.

 

"Oni nikada nisu dovodili u pitanje bilo šta od autoriteta države. To moram vrlo odgovorno da kažem. Je li bilo nekakvog kršenja zakona za koje ja ne znam, u to ne mogu ulaziti. Nadam se da će imati pošteno suđenje, ako dođe do toga", zaključio je Kavazović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here