EPA/Ali Haider
Džamal Kašogi

Nasledni princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman el Saud preuzeo je odgovornost za ubistvo novinara Džamala Kašogija u Istanbulu , navodi se u trejleru dokumentarnog filma PBS, koji bi trebalo da bude emitovan sledeće sedmice.

– To se dogodilo pod mojom vladavinom. Sva odgovornost je moja, zato što se to dogodilo pod mojom vladavinom – rekao je nasledni princ koji je drugi čovek u Kraljevini posle kralja.

Međutim, on insistira na priči da nije bio upoznat o tome šta se desilo Kašogiju.

Muhamed bin Salman je objasnio da u Kraljevini ima „20 miliona podanika, od kojih tri miliona radi u državnoj službi“. On navodi da oni imaju svoje zadatke i nemoguće je znati šta radi svaki od njih.

Nasledni princ je prokomentarisao i tvrdnju da su članovi „tima ubica“ novinara putovali iz Rijada u Istanbul i obratno u privatnim avionima kraljevske porodice. Po njegovim rečima „činovnici, ministri imaju zadatke, zone odgovornosti i imaju pravo da to rade (koriste avione kraljevske porodice)“.

Džamal Kašogi, novinar i kolumnista lista „Vašington post“, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Tursko tužilaštvo je otkrilo da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat, te da je njegovo telo raskomadano i uništeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here