EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Armend Muja demantovao je lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je kritikovao vladu Aljbina Kurtija zbog visokog uvoza robe iz Srbije.

Haradinaj je izjavio da je u vreme dok je bio premijer iz Srbije na Kosovo najviše dolazilo robe u vrednosti četiri miliona evra za godinu dana, a podsetio je i da je uveo porez na srpske proizvode od 100 odsto.

“U vreme Kurtijeve vlade ova brojka samo za 2021. dostigla je preko 300 miliona evra”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku u subotu, nazvavši to “lažnim reciprocitetom Aljbina Kurtija“.

Međutim, poslanik Muja kaže da Haradinajeva izjava “u najboljem slučaju pokazuje nedostatak znanja o ekonomiji i brojkama”. On je podsetio da je rekord uvoza iz Srbije zabeležen 2017. godine, u vreme koalicije PAN, kada je Haradinaj bio premijer, sa 449 miliona evra, odnosno 15 odsto ukupnog uvoza sa Kosova.

“Oko 55 miliona uvoza iz Srbije u 2017. godini bila je struja”, napisao je Muja.

On je rekao da je 2021. godine glavni regionalni partner u trgovinskoj razmeni za Kosovo – Albanija.

“Nabavke iz Srbije pale su na 6,5 ​​odsto ukupne vrednosti kosovskog uvoza. Potrebe za strujom Kosova više ne pokriva Srbija kao u vreme PAN-a (55 miliona evra godišnje) već Albanija, Danska i Makedonija”, dodao je Muja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here