Muke Srba sa severa Kosova: Nema mleka i ulja, od četvrtka neće biti ni hleba

Tanjug
Prazni rafovi u radnjama u Kosovskoj Mitrovici

Žitelji četiri opštine na severu KiM – Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, piše Sputnjik.

Sedam meseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mleko i mlečni proizvodi, kao ni zejtin, šećer i so.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM, Radoš Petrović, rekao je za „Politiku“ da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hleba.

– Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na severu imao najosnovnije prehrambene artikle. Međutim, pritisnuti smo sa svih strana – kaže Petrović.

Kako objašnjava, pripadnici kosovske pogranične policije privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zaplenjuju im kamione, kombi vozila, robu, a dodatno, prevoznici su suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju u kratkom roku da plate, kako ne bi završili u zatvoru.

On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocenjuje, sigurno da je sever KiM na korak od humanitarne katastrofe.

– Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima – kaže Petrović i apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukinule takse. U suprotnom, upozorava, Srbi sa severa KiM će početi sa iseljavanjem.

6 KOMENTARA

  1. Još pre dve nedelje Haradinaj na kosovskim medijima je najavio da se na severu sprema „izrežirana humanitarna katastrofa“. Znači, imao je dobre informacije od srba.

    • a može biti da zna da sabere 1+1 i da će svojim postupcima dovesti narod do toga.. podmetne požar i predvidi da će da gori

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime