Multimilionski Dubai Vorld tone u more

0

 Ostrva tonu: Dubai Vorld
 

Nakon 321 metar visokog hotela Burdž al-Arab, podignutog na veštačkom ostrvu u Dubaiju, najbogatijem kutku Ujedinjenih Arapskih Emirata, izgradili su i sistem veštačkih ostrva u obliku palme, koja je navodno vidljiva sa Meseca, a na kraju i Dubai Vorld.

 

 

“Spomenik pohlepi”

Nedavno otvaranje uvjerljivo najviše zgrade na svijetu, 828 metara visokog tornja Budž Dubaija, preimenovanog u Burdž Kalifa, donelo je dobrodošao publicitet Dubaiju i Emiratima, zemlji čiji je javni dug oko 100 milijardi dolara.

 

Uprkos svim čudima graditeljstva i luksuza, analitičari smatraju da bi toranj mogao biti i poslednji megalomanski projekat države na nafti i pesku.

 

“Za mnoge je jedino iznenađenje to koliko je dugo trebalo ovoj kuli od karata da padne”, pisao je nedavno "Daily Mail" opisujući Dubai kao “spomenik taštini i pohlepi”.

Projekat je započeo 2003. godine i očekivalo se da će se tamo doseliti svetski poznate osobe.

 

Međutim, zbog krize je gradnja prekinuta, a čini se da zbog krize neće ni biti završena.

 

Podsetimo, jesenas je svet zaprepastila vest da je superbogati Dubai zapravo u velikim finansijskim dubiozama. Istoimena kompanija Dubai Vorld zatražila je odlaganje plaćanja duga od 18,6 milijardi evra.

 

Recesija je sprečila mnoge strane investitore, poput Donalda Trampa, da ulažu novac.

 

Vlada Dubaija je saopštila da će iskoristiti deset milijardi dolara koje joj je na raspolaganje stavio susedni emirat Abu Dabi, kako bi podmirila hitne finansijske obaveze.

 

Inače, proteklih je dana otkriveno da je bivši vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašed al-Maktum pozvao Viktoriju Bekam da zajedno sa Karlom Lagerfeldom na jednom od ostrva Dubai Vorlda nazvanom Isla Moda uz “honorarčić” od 200 miliona dolara dizajnira budući hotel.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here