Multinacionalna brigada Poljske, Ukrajine i Litvanije

0

Rukovanje: Ministri odbrane Poljske, Litvanije i Ukrajine
 

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski koji je prisustvovao svečanom potpisivanju sporazuma o brigadi, sa sedištem u Lublinu na istoku Poljske, naglasio je da je to doprinos Poljske jačanju bezbednosti u regionu u kome je, kako je kazao, postalo opasno.

 

"Nadam se da će ta brigada postati instrument da se prenesu veštine i znanja koja će pomoći saradnji ukrajinske armije sa Zapadom", kazao je Komorovski.

 

Poljski predsednik podsetio je da njegova zemlja pored pomoći u modernizaciji ukrajinske armije pomaže i u reformama lokalne samouprave a takođe i malih i srednjih preduzeća u Ukrajini.

 

"Brigada nastaje u teška vremena kada je Ukrajina postala objekt oružane agresije od strane Rusije. Uveren sam da će formiranje naše zajedničke brigade ojačati bezbednost u regionu i našu saradnju", kazao je ministar odbrane Ukrajine general Valerij Heletej.

 

Ukrajinski ministar podsetio je da je Ukrajina od početka nezavisnosti slala svoje vojnike u inostrane mirovne misije a da su već sarađivali sa poljskim i litvanskim vojnicima na terenu – u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Avganistanu i Iraku.

 

Odluka o formiranju te zajedničke brigade doneta je još 2007. godine. Prvobitno se govorilo o bataljonu, ali 2008. godine je dogovoreno da to bude brigada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here