Mu(n)dijada ponos cele Bačke

0

 

Domaćini je joj tepaju da je svojevrsna gurmanska atrakcija, koja je obavezna stavka u rasporedu svih kuvara koji iole drže do sebe i svog imidža i to kako u Srbiji tako i u nekoliko evropskih država poput susedne Mađarske, ali i Austrije, Italije…

 

Pod tom "politički" korektnom rečju, gde se ubačenim slovom "n" prilagodilo značenje i za najzagriženije moraliste, krije se turističko-gurmansko-takmičarska priredba, u kojoj se ukrštaju kutlače najboljih kotlić-majstora u spremanju gulaša s goveđim belim bubrezima. A taj se događaj, objašnjavaju sladokusci, jednostavno ne propušta.
 

Afrodizijak

O belim bubrezima ispričano je mnogo priča, a najstariji članovi tamošnjeg lovačkog društva Zec tvrde da oni poseduju i neke afrodizijačke moći. Priča se da upravo zbog toga i šajkaške snajke tolerišu ovakav vid zabave, jer se posle degustacije "magičnog" gulaša u dužem periodu vraća preko potrebni mir u kući. Jedina nevolja je u tome što Mundijada pada u vreme seoskih slava i što se pozitivni učinci belih bubrega anuliraju posle litre popijene rakije. A to se u junačkom Šajkašu ne može zabraniti.

Zbog toga i ne čudi što se iz godine u godinu broj prijavljenih takmičara povećava, pa je sa skromnih tridesetak, uglavnom domaćih ekipa, sada cifra impozantna i dostiže i do 80 prijavljenih iz Beograda, Novog Sada, Subotice, ali i iz okolnih mesta poput Kovilja, Titela, Mošorina, Vilova… Gosti iz Sekešfehervara, Linca i Padove, posebna su priča, oni su se takmičili, ali i uživali u probanju brojnih đakonija koje su im pripremili ljubazni domaćini u Šajkašu.

Inače, propozicije su veoma jednostavne: dobije se tri kilograma svinjskog i junećeg mesa i po dva kilograma junećih belih bubrega, a sve ostalo je mašta i kreacija…

– Sve je počelo zaista slučajno, da ne kažem u šali, ovoj našoj, tipičnoj za Bačvane. Pošto sam po profesiji veterinar, koji je u svom životu nebrojeno puta štrojio, imao sam prilike da spremam raznorazna jela od belih bubrega. Nakon nekoliko komšijskih druženja, gde smo taj specijalitet kuvali u lokalnom restoranu, došli smo na ideju da malo popularizujemo čitavu stvar. A da smo u tome uspeli, dovoljno govori i činjenica da svake godine imamo sve više takmičara. Takođe, sve je više i posmatrača kojima je jelo od ovog sastojka, bogato hormonom testosterona, postalo bliže i pristupačnije, naglašava Novica Marković, osnivač i predsednik organizacionog odbora šajkaške Mundijade.
 

Kao i svake godine, tradicionalni lek protiv nesnosne vrućine – pivo i rakija, trošio se nemilice, tako da je atmosfera uvek "podgrejana" i prava.

 

Od jela do biča

– Od prosečnog bika dobije se oko kilogram belih bubrega. Znači, dva komada od po pola kile. Ostali deo "aparata" nije jestiv i služi prvenstveno za pravljenje bičeva – objašnjava mesar Đoka Ćurčić.

– Sve je opušteno i veselo, pa nikom baš nije stalo do pridržavanja strogih pravila. Zato smo mi, kao i ranijih godina, od kuće doneli malo dodatnog mesa. Pa ne možemo da se ograničimo na dodeljene količine, jer time ne bismo uspeli da nahranimo sve naše navijače i goste. A vidite i sami koliko ih ima – kaže u šali Srđan Ćurčić, ubacujući neke tajne začine u kotlić.

Osim zvaničnog programa na centralnoj bini, neizbežan dekor su i trubači i brojne tamburaške bande, koje daju "kontru" zvaničnom programu i uveseljavaju raspoložene goste za stolovima u brojnim šatrama.

 

Veterinari, advokati, doktori i paori

Naziv Mu(n)dijada je kombinacija domaćeg izraza za "bele bubrege" i latinske reči mundus: kosmos, svet… S namerom da postane svetski brend, ova manifestacija je prvi put održana 2007. godine, a posle osme reprize uspeh je vidljiv jer svakog juna u Šajkašu je sve više ljudi sa raznih strana sveta, koji su čuli i došli da vide i uvere se šta se sve to može skuvati i napraviti od belih bubrega… U ekipama, osim kuvara profesionalaca, ima i advokata, doktora, veterinara, paora… Svi se lepo zabavljaju i druže, uživaju u specijalitetima i hladnim pićima, a samo takmičenje i pobednici su u nekom trećem ili četvrtom planu…

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here