EPA-EFE/LUDOVIC MARIN
Emanuel Makron

Nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas oštro kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog njegovog odnosa prema muslimanima i izjavio da mu je potrebna pomoć „za mentalno zdravlje“, Francuska je brzo reagovala i povukla svog ambasadora iz Turske.

– Komentari predsednika Erdogana neprihvatljive su. Vređanje i grubosti nisu način. Zahtevamo da Erdogan promeni politički smer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede – navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Munjevita reakcija zvaničnog Pariza usledila je posle današnje izjave Erdogana o Makronu da „sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je – prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje„.

Turski predsednik je pre dve nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o „islamskom separatizmu“ i „potrebi da se islam u Francuskoj strukturira“, preneo je Rojters.

Predlog zakona o borbi protiv „separatizma“ u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime