Srna
Ponos:; Željka Cvijanović sa pripadnicima policije

Policija Republike Srpske najvažniji je faktor njene stabilnosti i bezbednosti građana, poručeno je juče iz Banjaluke sa centralne manifestacije obeležavanja krsne slave MUP-a RS – Svetog arhangela Mihaila.

Zvaničnici Srpske položili su vence na centralno spomen-obeležje poginulim pripadnicima MUP-a Republika Srpske istakavši da je policija simbol predanog rada na očuvanju i zaštiti ustavnog poretka Srpske, te bezbednosti građana i njihove imovine.

– Mnogi naši pripadnici danas krsnu slavu obeležavaju radno i svima želim da ovaj veliki dan provedu u miru i da tako dočekaju i svaki naredni – rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS, poručio je da je MUP RS važan element stabilnosti ne samo Srpske nego i cele BiH i izrazio nadu da će na tom putu ostati i opstati u budućnosti.

– Ovo je dan kada pominjemo sve pripadnike MUP-a koji su dali život da bismo mi danas u miru mogli da obeležavamo važne datume za naš narod – rekao je Čubrilović.

Predsednica Republike Željka Cvijanović je naglasila da su pripadnici MUP-a ti od kojih zavisi mir i red, te sve ono što je važno da bi Srpska mogla da gradi ekonomski bolju budućnost i da zadrži političku stabilnost.

– Naša opšta bezbednost zavisi upravo od spremnosti naše policije. Iz tog razloga smo čitav niz godina radili na unapređenju materijalnog statusa, ali isto tako i osposobljenosti pripadnika MUP-a – rekla je Cvijanovićeva.

Policija Srpske jedan je od najvažnijih simbola njene državnosti. Pojedini zvaničnici u čestitkama upućenim policajcima podsetili su i na veliku političku borbu za MUP koja vođena pre 15 godina istakavši da je tada odbranom MUP-a odbranjena i Srpske. Podsetimo, sredinom pretprošle decenije vođeni su dugotrajni i mukotrpni pregovori o reformi policijskih snaga u BiH. Političke snage iz Sarajeva i međunarodna zajednica pokušali su tada da ovu oblast prenesu na zajednički nivo, ali političari iz Srpske to nisu dozvolili.

Dan kad je zaključen Dejton

U Srpskoj je juče bio praznik. Dan parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u Dejtonu već godinama se u Srpskoj obeležava 21. novembra. Ova godišnjica obeležava se u vremenu kada Srpska žestoko insistira na povratku izvornom Dejtonu i počinje proces vraćanja nadležnosti sa zajedničkog nivoa.

– Srpska se sistematski suprotstavlja otimanju svojih nadležnosti, tražeći poštovanje Dejtonskog sporazuma i da se obustavi dalje narušavanje Ustava BiH i zakona. Dakle, put izlaska iz aktuelnog ćorsokaka jeste vratiti se izvornom Dejtonu, odnosno držati se strogo Ustava BiH, prava i pravde – ocenio je Rajko Kuzmanović, predsednik Akademije nauka i umetnosti Srpske i bivši predsednik Republike.