Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su tri visoka funkcionera opštine Požega zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopštio kraljevački MUP, uhapšeni su M. B. (1957), funkcioner opštine Požega, Z. M. (1970), funkcioner Skupštine opštine Požega, i V. M. (1970), odgovorno lice Opštinske uprave opštine Požega.

Takođe je uhapšen V. G. (1970), odgovorno lice Agencije za procenu nekretnina Gorski Ivanjica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi s javnom nabavkom i produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

Kako se sumnja, M. B, Z. M, i V. M. su u periodu od 2017. do 2018. godine u četiri postupka nabavki naručioca Opštinske uprave Požega odobrili plaćanje po računima izdatim od strane izvođača posla, iako navedene usluge i radovi nisu bili izvršeni u trenutku plaćanja, a postupci predmetnih nabavki nisu sprovedeni u skladu sa zakonom.

Na ovaj način su preduzetničkoj radnji “Gorski” pribavili korist od 1.360.000 dinara, a Opštinskoj upravi opštine Požega pričinili štetu u tom iznosu.

Osumnjičena Z. M. je prilikom izvođenja molerskih radova za opštinu Požega, od izvođača radova u više navrata nakon izvršenog plaćanja zatražila i preuzela novac u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, čime je sebi pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu.

Osumnjičeni V. G. je u postupku javne nabavke male vrednosti naručioca Opštinske uprave opštine Požega, suprotno zakonu, dogovarao s drugim ponuđačem i preduzeo protivpravne radnje u nameri da posao bude dodeljen preduzetničkoj radnji njegove supruge. Kako se sumnja, on je izradio lažne isprave o prijemu projektno – tehničke dokumentacije u nameri da ih upotrebi kao prave.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su u ovoj akciji, prilikom pretresa stana osumnjičene Z. M. pronađeni pištolj i lovačka puška koji, kako se sumnja, pripadaju njenom suprugu M. M. za koje nema dozvolu.

Njemu je, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here