Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Karcinom dojke pogađa i žene i muškarce, ali je i dalje rasprostranjena zabluda da je ovaj tip raka “žensko pitanje”.

Sada nova studija pokazuje da muškarci s karcinomom dojke imaju veću stopu smrtnosti u svim fazama bolesti u odnosu na žene.

Još više je zabrinjavajuće to što studija pokazuje da taj nesklad postoji čak i ako se uzmu u obzir kliničke karakteristike, poput vrste karcinoma, lečenja i pristupa nezi, piše Health 24.

Studiju su sproveli istraživači Vanderbilta i rezultati su predstavljeni u časopisu JAMA oncology. U istraživanju je korišćen registar podataka pacijenata od januara 2004. do decembra 2014. godine.

Mogući razlozi

Različita biologija raka, manje efikasan tretman, organizam obolelog nije u skladu s hormonskim tretmanom, nezdrav stil života koji uključuje pušenje, konzumiranje alkohola, fizičku neaktivnost i gojaznost samo su neki od razloga koji mogu da budu odgovorni za nižu ukupnu stopu izlečenja od karcinoma dojke kod muškaraca.

Jedan od voditelja studije Sjao-Ou Šu ističe da su potrebne dodatne studije kako bi se utvrdili uzroci, ali da za takvo nešto treba međunarodni konzorcijum, s obzirom na to da je muški karcinom dojke toliko redak i da čini manje od jedan odsto slučajeva karcinoma dojke.

“To je tako retko da bi bilo izuzetno teško da bilo koja pojedinačna studija angaažuje dovoljan broj pacijenata za istraživanje”, rekao je Šu.

Otprilike 85 odsto karcinoma dojke kod muškaraca je ER-pozitivno, deo koji je veći nego kod žena s karcinomom dojke (oko 75 odsto).

“To je vrsta raka gde pacijenti obično bolje stoje, jer imamo hormonalni tretman”, rekao je Šu naglašavajući važnost sprovođenja više studija koje su posebno usmerene na karcinom dojke kod muškaraca.

Šu je objasnio da bi u teoriji muškarci trebalo da imaju bolje ishode i nižu smrtnost od žena ako je tretman podjednako efikasan.

“Pitanje je postoje li neke druge biološke razlike između ER-pozitivnih karcinoma dojke kod muškaraca i ER-pozitivnih karcinoma dojke kod žena. Mi to još ne znamo”, prokomentarisao je Šu.

Rak dojke kod muškaraca često se ignoriše

Prema Fondaciji za zdravlje dojke, u Južnoj Africi se od jedan do tri odsto svih karcinoma dojke događa kod muškaraca i čini se da je u porastu kod muškaraca koji rade poslove vezane za elektrotehničku struku. Faktori poput zračenja, rendgenskih zračenja i elektromagnetskih talasa takođe utiču na maligne promene.

Budući da je karcinom dojke kod muškaraca toliko redak, često ostaje nedijagnostifikovan, jer muškarci ređe odlaze na preglede. Međutim, stručnjaci govore da je neznanje ubica i da o tome treba imati više svesti, a i muškarci moraju da rade samokontrole. Većina muškaraca ne ide kod lekara dok ne razviju teške simptome, poput krvarenja iz bradavice, a u tom trenutku se rak već mogao proširiti.

“Najčešći znak raka dojke kod muškaraca je čvrsta, nebolna masa koja se nalazi odmah ispod bradavice”, navode stručnjaci.

Simptomi su slični onima koji se javljaju kod žena, a lečenje takođe. Možete izvršiti jednostavan samopregled tražeći crvene tačke na grudima, torziju i bolne bradavice, oticanje dojke i bol u ramenima koji vodi do mišića ramena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here