Muškarci sve lepši zahvaljujući evoluciji

0

Muškarci postaju sve lepši i inteligentniji kako bi postali uspešni u reprodukciji
 

Ljudi su i dalje podložni prirodnoj selekciji kao i ostale vrste, tvrde naučnici, pa i u modernom dobu preživljavaju samo najjači.

 

Skladno tome, brak nije usporio prirodni nagon za selekcijom, preživljavanjem i razmnožavanjem. Stručnjaci ističu kako su nedavno otkrili da upravo zbog toga muškarci izgledaju sve bolje i bolje.

 

Oni se razvijaju i postaju privlačniji, lepši i inteligentniji, kako bi bili što uspešniji u razmnožavanju. Seks s više partnera povećava verovatnoću boljeg reproduktivnog uspeha.

 

Ipak, kod žena to nije tako.

 

Finski naučnici koji proučavaju ljude i evoluciju detaljno su pregledali podatke 6000 Finaca rođenih između 1760. i 1849. godine.

 

Proverili su njihove ekonomske statuse, datume rođenja, smrti kao i bračni status kako bi ustanovili osnovne faktore prirodne selekcije, a to su odrasla dob, uspešnost u pronalaženju partnera, uspešnost razmnožavanja i plodnosti.

 

Podaci su bili isti i kod Finaca koji su živeli u gradovima, kao i kod onih koji su živjeli u ruralnim područjima.

 

Ta zemlja inače ima jedan od boljih sistema skladištenja podataka zahvaljujući detaljnim crkvenim zapisima koji su se vodili zbog poreznih zaduženja.

 

– Potpuna je zabluda da je evolucija davno završena i da moramo gledati unazad da bismo razumeli sebe. Na ljude i dalje deluje i prirodna i seksualna selekcija – , objasnila je dr. Lumaa sa Unverziteta Šefild.

 

Koautor studije, doktor Kurtiol kaže da poboljšavanje karakteristika muškaraca povećava uspešnost razmnožavanja i da oni zato evoluiraju brže, dok te osobine ne povećavaju uspešnost razmnožavanja kod žena.

 

– To je zato što seks s više partnera dokazano povećava reproduktivni uspeh više kod muškaraca nego kod žena. Iznenađujuće, isto se podjednako odnosi i na bogate i na siromašne -, dodaje Kurtiol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here