Muškost s nožem

0

U zoru uoči obrezivanja dečaci odlaze do reke i leže u vodi da bi umrtvili telo
 

Dečake od 15,16 godina čeka ritual obrezivanja koji moraju podneti hrabro bez ikakvog pokazivanja bola. Demonstraciju hrabrosti sada zvanično odraslog muškarca proslavljaju rođaci i prijatelji koji prisustvuju ritualu.

 

U inicijaciji dečaka prati otac, a odigrava se u posebnoj kolibi namenjenoj ispitu zrelosti. Priprema za ceremoniju može potrajati mesecima, ali poslednja tri dana su najvažnija. Tada dečaka posećuje ujak, koji kolje kravu i daruje mu ogrtač od mesa kao dopuštenje za obrezivanje. Ujak će i ošamariti dečaka testirajući njegovu hrabrost.

 

U zoru uoči obrezivanja dečaci odlaze do reke i leže u vodi da bi umrtvili telo. Zatim se namažu blatom, a zatim povorka kreće na put, koji je nekad dug i pet kilometara. Seljani prate dečake koji na sebi nose komad mesa do kuće za rituale. Obred traje minut, dva, a zatim svi koji posete dečaka moraju da ga daruju zbog pokazane hrabrosti.

 

Novo vreme donelo je i neke nove običaje koji nisu baš u skladu sa tradicijom. Posle obavljenog rituala rodbina se najčešće toliko ponapija da obred gubi svaki smisao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here