commoswikipedia.org/Julian Nyča
Preševska dolina

Predsednik Albanskog nacionalnog saveta Ragmi Mustafa rekao je da su za razliku od prethodnih godina Albanci mnogo više politički organizovani i mobilisani i da Albanci iz Preševske doline žele da budu uključeni u proces dijaloga između Srbije i Kosova.

– Postojale su stalna koordinacija, saradnja i konsultacije što se tiče vlada u Albaniji i na Kosovu. Želim da pozdravim snagu svakog političkog lidera koji izvan stranačkih interesa vidi zajedničku viziju posvećenosti građanima Doline. Uloga dve vlade je nesporna, iako mi stalno težimo da budemo pod institucionalnom zaštitom Kosova i Albanije – rekao je on.

Mustafa je naglasio da nisu ravnopravni sa većinskim stanovništvom.

– Nismo ravnopravni građani sa većinskim stanovništvom, a to znači da ostaje samo jedno rešenje, a to je povratak na referendum iz 1992. godine kada je zahtevana teritorijalna autonomija sa pravom na ujedinjenje. Albanci Preševske doline žele da budu deo procesa u Briselu i učestvuju u pronalaženju rešenja koje bi omogućilo veći prostor za slobodu, pravdu i jednakost, a to se sigurno može postići samo sveobuhvatnim međunarodnim sporazumom koji dovodi do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije – naglasio je on.

Mustafa je takođe govorio o ideji bivšeg predsednika Hašima Tačija, o ujedinjenju Kosova sa tzv. Preševskom dolinom.

– Bivši predsednik Tači jedan je od retkih zvaničnika koji je javno istakao našu dugogodišnju političku volju – ujedinjenje sa Kosovom. Pojavljivao se na konferencijama gde je objašnjavao uniju Doline sa Kosovom i naravno, kao što Albanci Preševske doline daju podršku svakom lideru koji zastupa njihove interese, tako su je davali i Tačiju – rekao je Mustafa.

Na pitanje da li očekuje da premijer Aljbin Kurti sprovede ovaj zahtev, Mustafa je rekao da očekuju da ih institucije Kosova podrže.

1 COMMENT

  1. Spajaj se ali u Srbiji tj kad Kosovo ponovo prizna srpsku vlast imat ćeš autonomiju i učešće u vlasti. Srbija ne da neće već “ne sme” da prizna Kosovo zbog istorije, svog ustava i povelje ujedinjenih nacija. Treba ubrzano tražiti nova rešenja jer će zapad pribeći oprobanoj metodi za rešavanje problema a to je etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta putem prvo; sankcija i stvaranja nemogućih uslova a potom i izazivanjem konflikata i fizičkim proterivanjem Srba i uspostavom statusqo nakon toga kao u Hrvatskoj i delovima Bosne. Treba napomenuti da to eksplicitno ne znači da će Npr Buduće Kosovo ili unitarna Bosna biti ikada primljene u EU već da će jedino Srbija kao relativno “očišćena” tada biti deo EU. Treba da se razume da delu evropske kulture i baštine jednostavno Kosovo i Metohija i ZELENA KALIFAT Bosna ne pripadaju. I Makedonija će zbog velikog procenta kosovara vrlo teško u EU .Sa druge strane onog koga stvarno ne voliš moraš držati u blizini da ne bi napravio VEĆI problem tako je i sa ljubavi između Kosova i Amerike tj zapada jer ako Srbija nije mogla da uspostavi potpunu kontrolu na tim prostorima u preko vek borbe TEŠKO će i Amerika i EU. Radikalni islam će nažalost uz pomoć zapada ponovo ovladati juoistokom evrope kao šta polagano preovlađuje u Turskoj kao najevropskijoj islamskoj zemlji čije stanovništvo zapravo i nije arapskog već evropskog porekla. Srbi kao autohton narod većinom kršćani po veri su jedini uz grke narod na ovom prostoru koji su uz grke negovali suživot u svojoj zemlji a to im se opet vekovima obija o glavu. Npr. Bugari ili Hrvati su se svojim “nacizmima” oslobodili multinacionalizacije svoju zemalju i postali pogodni čuvari granica nacistiške tvorevine zvane 4reich odnosno EU. Jedino šta je EU potrebno je jeftina radna snaga pa bila ona i islamske veroispovesti. Nije verovatno da 10-20 miliona radnika s istoka može da artikuliše ništa drugo do ponekad poneku političko-terorističko-radikalnu aktivnost u srcu EU šta će se smatrati kolateralnom štetom progresa. I za kraj ne zaboravite da je i radikalni islamizam nastao iz KRŠĆANSTVA. Uvek se ZLOupotrebljava,kao i potonja, za navodnu zaštitu nacionalnih interesa tj. životnog prostora na kome obitava ili to želi da čini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here