EPA/Valdrin Xhemaj
Isa Mustafa

Bivši premijer Kosova i nekadašnji lider DSK Isa Mustafa reagovao je na izjavu člana predsedništva Samoopredeljenja Hakia Abazija, koji je poručio da izjave o mogućem prihvatanju formiranja Zajednice srpskih opština od kosovske vlade na čijem je čelu Aljbin Kurti dolaze “upravo od onih koji su potpisali da se ZSO formira”.

– Prinuđen sam da reagujem na one koji namerno dezinformišu javno mnjenje u vezi sa sporazumom o osnivanju ZSO. Žao mi je kad čitam izjave onih koji se pripisuju analitičarima i novinarima, onima koji se prodaju sa zvanjima profesora, ali i narodni poslanici i bivši poslanici. Napominjem da nisu pročitali Prvi sporazum, Zakon o potvrđivanju Prvog sporazuma, Dokument o principima osnivanja Udruženja i Presudu Ustavnog suda – napisao je Mustafa na Fejsbuku.

On je naveo da u vreme kada je u Briselu potpisan Prvi sporazum koji je ratifikovala Skupština u Prištini (koja je sankcionisala osnivanje ZSO), on, kako je rekao, nije bio premijer Kosova, i da shodno tome, svi oni koji mu pripisuju Ugovor o osnivanju ZSO, dezinformišu i lažu.

– Za premijera sam izabran u decembru 2014. godine i poštujući Zakon o potvrđivanju Prvog sporazuma, vodio sam dijalog o dokumentu pod nazivom ‘Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu’. Ovaj dokument, za koji je Ustavni sud proglasio da nije ni zakon, ni statut, ni pravni akt Vlade, prethodio bi Uredbi Vlade i Statutu ZSO. Dokument je potpisan 25. avgusta 2015. Važni elementi ovog dokumenta bili su sporazum Srbije, kao i da će Uredbu i Statut ZSO oceniti Ustavni sud Kosova i da će ZSO biti uspostavljena kada Ustavni sud utvrdi da je u skladu sa Ustavom. Ovo pravilo bi se primjenjivalo na svaku naknadnu izmenu Statuta ZSO, koja bi bila predmet ocene Ustavnog suda – napisao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, svi sporazumi i dokumenti dogovoreni sa Srbijom “pozivaju se na (postojeće) zakone Kosova, dok se dokument o načelima iz 2015. takođe poziva na (postojeći) Ustav Kosova”.

– Da li će ZSO osnovana ili ne, da li će Zakon o potvrđivanju Prvog sporazuma iz 2013. biti primenjen, to je sada u nadležnosti trenutnog rukovodstva Kosova – dodao je Mustafa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here