wikipedia.org
Nikola Tesla

Vlada Srbije je odlučila da se Muzej Nikole Tesle iz centra Beograda preseli u bivšu Termoelektranu „Snaga i svetlost“ koja se nalazi na Dunavskom keju, u marini Dorćol.

U saopštenju Vlade se navodi da se Muzej Nikole Tesle seli u adekvatniji prostor, koji potpuno odgovara potrebama muzeja.

Ceo prostor Termoelektrane „Snaga i svetlost“ proglašen je 2013. godine za kulturno-istorijsko dobro.

Objekat Termoelektrane „Snaga i svetlost“ sagrađen je u periodu od 1930. do 1932. godine, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela i sastoji se iz zgrade Elekrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja. Utvrđen je za spomenik kulture.

Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavaljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle.

Muzej Nikole Tesle je 21. maja 2020. godine postao republička ustanova kulture.

1 COMMENT

  1. Тесла, брате нам Србине. Опрости што си морао да побегнеш са Балкана, од Срба, да би урадио нешту за свог живота, од чега ни Србија а ни ти нисте имали неку директну, већу корист. Ниси ти једини. И данас Срби, твога кова, беже са Балкана, за ко зна чије добро, док волови воде народ у пропаст.
    Чиме се ми хвалимо?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here