Đ. Janković
Prilika za degustaciju: Točilo se vino u Muzeju Jadra

Loznički Muzej Jadra u okviru ovogodišnje manifestacije Noć muzeja bio je mesto gde se točilo dobro vino, pričale zanimljive priče i uživalo u slikama i izložbi o istorijatu Loznice. Po četvrti put je ovaj muzej bio domaćin programa “Priče o vinu”, svojevrsnog sajma na kome je 14 vinarija iz Srbije i regiona izložilo vina koja su posetioci mogli besplatno da degustiraju i provere da li je “u vinu istina”.

Program je otvorila Biljana Filipović, članica Gradskog veća, koja je podsetila da Loznica ime nosi po vinovoj lozi koje je nekada bilo mnogo u ovom kraju, a onda je Goran Vilić, istoričar i upravnik Muzeja Jadra, govorio o istorijatu vinarstva i gajenju vinove loze. On je podsetio da je posle dvogodišnje pauze zbog pandemije nastavljena manifestacija za koju se nada da će “prerasti u nešto mnogo veće i značajnije”, a da je namera da se ljudi u ovom kraju vrate vinogradarstvu i proizvodnji vina.

– Prvi put su “Priče o vinu” u sklopu Noći muzeja i održavamo ih baš u muzeju. Sa nama je 14 vinarija, ali i nekoliko proizvođača hrane koja “ide” uz dobro vino. Osim degustiranja vina, posetioci mogu pogledati našu stalnu muzejsku postavku, ali i dve tematske izložbe posvećene Loznici. Slikar Drago Simić izložio je slike poznatih ličnosti i motiva iz našeg kraja, a tu je i moja dokumentarna izložba sa fotografijama stare Loznice od naseljavanja do danas. “Priča o vinu”, inače, izgleda da daje konkretne rezultate jer jedan preduzetnik iz Francuske planira otvaranje vinarije kod Čokešine, koja će biti uvrštena u vinski put zapadne Srbije. Potrošnja vina u Srbiji je oko 10 litara po glavi stanovnika, pre samo nekoliko godina bila je oko četiri, vinarstvo je u ekspanziji i sve je više registrovanih vinarija kod nas – kazao je Vilić.

Na ovom skupu bio je i Lozničanin Branko Čotrić, predstavnik Plantaža “13. jul” iz Podgorice, jedne od najvećih vinarija na Balkanu, On je poželeo da se u lozničkom kraju i Srbiji otvaraju nove vinarije.

– Ovaj program je značajan za širenje vinske kulture. Dobro je da se Loznica uključi u taj voz koji ide ka sve većoj potrošnji vina i širenju vinske kulture na ovim prostorima. Ovde posetioci mogu da vide i probaju dobra vina, a najlepše je što zajedno možemo u njima da uživamo jer vino je zdravo i treba ga piti – rekao je Čotrić.

“Vožd” zadužen za pesmu

Uz dobro vino ide i pesma, a za još bolje raspoloženje potrudio se loznički orkestar Vožd čija se muzika probijala između žagora posetilaca, zveckanja čaša, gutljaja vina i pohvalnih komentara i na bela i na crna.

Dve postavke

Centar za kulturu ”Vuk Karadžić”, kao organizator lozničke Noći muzeja, tokom trajanja manifestacije omogućio je posetu izložbene postavke u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici, kao i posetu Tekerišu gde se nalazi stalna postavka “Cerska bitka”.