Vesti
Starčevići i Kalem pobrali aplauze

Zahvaljujući Lozničaninu Zoranu Starčeviću, gitaristi i kompozitoru, i njegovoj produkciji ‘Starčević” zavičaj ovog muzičara tri dana uživao je u probranoj i raznovrsnoj muzici za svačiju dušu. Festival Na raskrsnici (Crossover Musicfest )
, koji je pokrenuo 2019. godine, održan je po četvrti put, tokom prve dve večeri sviralo se u Vukovom domu kulture, a u nedelju uveče u amfiteatru Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači.

Festival je otvorila grupa Habanera elektric, električni gudački kvartet koji čine četiri devojke, a nastupile su pojačane električnom gitarom, klavijaturama i bubnjevima, svirajući popularnu muziku, ali i evergrin hitove u modernim aranžmanima. One su opravdale poziv da sviraju Lozničanima, a naredno veče Vukovim domom kulture odjekivali su neprolazni hitovi – “Monedž, monedž”, “Gimi, gimi, gimi”, “Take a chance on me”, “Mamma mia”, “Chiljitita” i ostali jer je koncert održao Abba real tribute band iz Zrenjanina. Gotovo dva sata trajao je muzički povratak u prošlost koji je loznička publika odlično prihvatila. Poslednje veče jula sviralo se kod hrama u Kraljevskoj banji gde su u odličnom ambijentu nastupili, osim domaćina festivala Trija Balkanske žice, koji je pre devetnaest godina prvi put pred publiku izašao u Loznici, i dva dueta “Starčević” i Kalem.

Habanera elektric na sceni
Gosti iz Zrenjanina

“Veče žica”, pošto su svirale gitare i jedna violina, oduševilo je publiku, najpre muzičke bravure Zorana i njegovih sinova Nikole i Željka, sa neizbežnim sviranjem sve trojice na jednoj gitari, zatim izvođenjem klasičnih melodija braće Starčević da bi svojim glasom sve razgalio Stefan Ilić, pevač, violinista i kompozitor Kalema. Kruna večeri bio je zajednički nastup Kalema i Starčevića u izvođenju pesme “Dok Loznica mirno spava”. Ponovo se kao pravi recept pokazao koncept festivala Na raskrsnici na kome se svake godine susreću različiti muzički stilovi, od klasike, džeza, tradicionalne i druge muzike, a ovoga puta i pop melodija.

Besplatan ulaz

Produkcija Starčević organizovala je trodnevni festival Na raskrsnici u saradnji sa Turističkom organizacijom Loznice, uz podršku lokalne samouprave, lozničkog Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, SOKOJ-a, OFPS i PI. Kao i prethodnih godina za sve koncerte i ovoga puta je ulaz bio besplatan.

Uživanje pored Crkve Svetih apostola