Rada Rajić Ristić
U Italiju došao iz rodnog Aleksinca

Umetnost je univerzalni jezik, za koji ne treba prevodilac, jezik koji razumevaju svi i preko kojeg se šire dobre vibracije. Umetnici su ambasadori kulture, ljubavi i dobre volje. Jedan od njih je Ivan Dragičević, koji za Srbe u Vićenci predstavlja muzičku ikonu.

Njegov doprinos je veliki, član je grupe Ethereal Lus koja gradi mostove prijateljstva između našeg i italijanskog naroda. A ovo je vreme kada su nam takve spone neophodne. Ivan je iz rodnog Aleksinca došao u Italiju, kao i svi naši sunarodnici, u potrazi za boljim životom, ali muzika je ostala sastavni deo njegovog života, njegova najvernija saputnica. Od malih nogu se ne odvaja od gitare. To je, kako kaže, instrument koji mu je ulepšao i obogatio život.

– Ja sam u muzici našao neku vrstu spasa od ovog ludila što se zove svet i od surovog frenetičnog života na Zapadu. Trčanje za novcem i nadmetanje sa vremenom uništavaju moderno društvo. Pokušavam da ostanem pribran i da ne pokleknem pred brojnim izazovima. Ne želim da prihvatim lažne ideale i modele. Treba ostati prirodan, a to je prilično teško – kaže Ivan.

Ivan i Đorđe

Napominje da se bavi isključivo muzikom jer ga ona ispunjava i omogućava mu put u neku drugu dimenziju, vanvremensku:

– Jednostavno rečeno, muzika je moj život, a divni saradnici u bendu su moja porodica. Drago mi je da sam naišao na tako divne ljude kojima neću moći da se odužim ni za dva života. Privilegovan sam, na neki način, što pripadam jednoj takvoj muzičkoj familiji. Muzika ne zna za nacije i druge podele. Prijateljstvo ruši sve prepone. Srećan sam, a to nije uobičajena fraza, samo da bi se nešto reklo, što sam naišao na prijatelje takvog kova. Sreo sam divne ljude, saosećajne, inteligentne, emotivne. Oni ne žive po stereotipima i njima predrasude nisu na dnevnom redu u svakodnevici. Iz jednog običnog, slučajnog susreta, ako slučaj postoji kao objašnjenje, začeta je divna saradnja i rodio se bend Ethereal Lus.

Seća se kako je sve počelo. Ivan je pre pet godina ušao u prodavnicu muzičkih instrumenata da pogleda kakve gitare imaju:

– Počeo sam da probam jednu po jednu, a nisam ni primetio da me posmatra jedan gospodin. U pauzi između sviranja, isprobavanja gitara, prišao mi je i počeo da deli komplimente. Primetio je da ne znam da pričam perfektno italijanski, jasno mu je odmah bilo da sam stranac i tako smo počeli da pričamo. Onda mi je otkrio da ima svoj bend i predložio mi je da dođem na jednu njihovu probu, a da me ujedno i predstavi ostalim članovima benda. Bio je to Đorđo Sartori. Tako je rođeno prijateljstvo, u stvari bratstvo, ne mogu da nađem reči da bih dočarao naš iskren odnos. Odmah su me “usvojili”, primili u bend kao gitaristu i od tada naša saradnja traje. Tako su počeli da se nižu koncerti i svirke.

Poslednji nastup u nizu bio je 18. juna ove godine u dvorcu Romea i Julije u Montekiju Mađoreu, nedaleko od Vićence.

– Jedan od meni najdražih koncerata je onaj koji je bio neposredno pre početka pandemije korone, u januaru 2020. u Altavili na koji je došao i sam gradonačelnik ovog grada Karlo Dala Poka. Na tom koncertu sam svirao dva i po sata bez prekida, umorio se, ali vredelo je.

Posle koncerta, gradonačelnik Altavile Karlo Dala Poka je izrazio svoje duboko poštovanje i zahvalnost Ivanu, kao vrhunskom muzičaru. Dodao je još da su Srbi veoma dobro integrisani u italijansko društvo i da su vredni i uzorni građani, te da ih zbog svega toga izuzetno poštuje.

– Uživao sam dva i po sata u lepoj muzici i primetio da su svi ostali muzičari gledali u note, a samo je Ivan svirao bez nota, što bi se reklo, napamet. Odmah se primeti sjajni muzičar – rekao je gradonačelnik Altavile.

Gradonačelnik Altavile Karlo Dala Poca na koncertu

Nastupi u Vidovdanu

– Pamtim i divna nastupanja na priredbama udruženja Vidovdan, sa bendom Vidovdan, pre korone, jer posle je sve bilo zaustavljeno i zabranjeno. Nastupali smo i na promocijama pesnikinje Rade Rajić Ristić, potpisnice ovih redova, kao i na književnim tribinama – kaže gitarista italijansko-srpskog benda Ethereal Lus Ivan Dragičević.

Đorđo prepoznao talenat

Đorđo Sartori, koji je najzaslužniji za ovo srpsko-italijansko prijateljstvo, jer je on prvi sreo i upoznao Ivana, a kasnije ga predstavio bendu, pun je pohvala za svog prijatelja i kolegu:

– Ivan je divan i pošten mladi čovek koji je ikona i stub našeg benda, besprekorni profesionalac i talentovan gitarista. Naše prijateljstvo je snažno i nemerljivo. Svi iz benda ga volimo i cenimo.