YT Printscreen

Pevač Svetozar Andrić, u estradnom svetu poznatiji kao Sveta Alegro, na sceni je više od dve decenije. Nadimak potiče još iz perioda 90-ih godina, kad je osnovao Alegro bend i kasnije nizao velike uspehe na estradnom nebu, kroz pesme “Živim za to”, “Izdao si me”, “Isti taj stari osećaj”, “Pesma o nama”…

– Više od dve decenije sam tu, a prve korake sam napravio još 1995. kad sam počeo da nastupam sa rođenim bratom. Tad smo obojica svirali gitaru, ali i pevali. Od tog trenutka muzika je nezaobilazni deo moje ličnosti i nešto što me ispunjava, pa postajem najbolja verzija sebe u svakom smislu – kaže nam Sveta.

Sudeći po komentarima i broju pregleda, nova pesma “K’o na ‘Marakani'” već u najavi miriše na novi hit.

– Ideja je nastala nakon susreta sa Giorgiosom. Oduševio sam se njegovom radom kako tekstopisca, tako i kompozitora, a i neposrednim pristupom. Neverovatno jednostavno, pesma mi je legla na prvo slušanje. Tekst je nastao iz mog pera bukvalno za desetak minuta i to je bio pokazatelj da tu ima nešto dobro već u startu. Spot je takođe nastao spontano, baš kao i ideja, a sve usput od Beograda do Atine. Naime, put do ove pesme vodio je do Atine, baš u trenutku kad je mojoj supruzi bio termin za porođaj. Njen glas je bio presudan, jer me bukvalno naterala da krenem u Atinu po ovaj hit. Dok sam se vratio i snimio spot, već sam postao otac jednog plavookog dečaka. Spot je snimljen u “Nacionalnoj klasi”, a u jednom trenutku stradao je zvučnik sa matricom, ja ostajem bez glasa, derem se iz petnih žila, ali dobih gromoglasan aplauz.

Ističe da ovom pesmom definitivno najavljuje veliki povratak, iako scenu nije zaboravio i kad se bazirao na neke druge stvari u životu.

– Muzika je moj veliki pokretač, sigurna luka i oaza mira i uvek mi je bila sastavni i izuzetno važan deo života. Tu sam nekako kompletno “svoj na svome”. Ogroman broj nastupa, kako solo, tako i sa Alegrom i sa Harisom Džinovićem, kao i brojne pesme koje sam kao autor napravio, dale su mi vetar u leđa i dodatno samopouzdanje da je to što radim vredno truda.

Brojni hitovi

Već deceniju, tačnije od 2012. godine, ovaj kantautor i interpretator, a i instrumentalista svoju karijeru nastavlja sa Harisom Džinovićem sa kojim do dana današnjeg nastupa širom bivše Jugoslavije i po inostranstvu. Prve diskografske korake napravio je još 2004. sa pesmom “Oproštaj”, koja je Alegro bend odvela na Sunčane skale. Nizali su se festivali. Pesma “O nama” svetlost dana ugledala je na Budvanskom festivalu, a zatim numera “Kasno je” i odlazak na prvi radijski festival Feras radio S.

Nizali su se i albumi ovog popularnog benda, a 2010. godine počinje i solo-projekat sa pesmom “To nije ljubav”. Pre dve godine, izdaje za Grand produkciju pesme “Ambis”, “Nije do mene”, “Pergament” i “Čaša po čaša”. Tu je i obrada čuvene pesme Džeja Ramadanovskog “Da sam kralj”.