N1: Vučić kudi, naprednjaci prolaze

N1
0
Tanjug
Aleksandar Vučić

I pored čestih kritika stranačkih kolega od strane predsednika, naprednjaci koji se nađu u centru afera, uglavnom prolaze bez sankcija.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić često javno kritikuje svoje stranačke kolege. Na nedavno održanom Glavnom odboru, oštro je kritikovao i njihov rad i stil života, najavivši da će neki u budućnosti, morati da se odreknu funkcija. Da takve, periodične najave Vučića, ostaju samo “mrtvo slovo na papiru”, primećuju ne samo analitičari već i pojedini naprednjaci.

– Radili smo na onom Domu kulture u Tavankutu toliko vremena, a onda su oni to lepo rešili – izgrađen Dom kulture rešili da ne daju Hrvatima, nego kafanu da naprave. Ko će ga znati, možda nije ni bila loša namera, možda je neko napravo svoju privatnu kombinaciju. Pa sam pobesneo, poludeo od besa. Ispravili smo to, to nije sproono, ali manite vi to kada ja moram da ispravljam – zamerio je javno lider naprednjaka gradonačelinku Subotice probleme oko izgradnje Doma kulture u Tavankutu.

Ali, javnosti nije poznato da li je možda “poludeo od besa” i kada je video navode u medijima da gradonačelnik uvećava imovinu i troši milone na reprezentaciju.

Da nije zadovoljan svim stranačkim kolegama, Vučić je stavio do znanja na Glavnom odboru održanom pre mesec dana.

– Neki će doborovljno da odu sa funkcija, neki neće dobrovoljno da odu – kazao je tada Vučić.

Predsednik često deli ukore, ali nijedan za sada nije pred isključenje.

Čemu onda služi javno kritikovanje saradnika, ako izostane sankcija? Za homogenizaciju biračkog tela i politički marketing, smatra novinarka NIN-a Vesna Mališić.

– S jedne strane ona služi da uplaši i homgenizuje biračko telo i stranačke funcionere, da se oni stalno plaše ko bi mogao da bude taj koji će da odleti, a sa druge strane pred izbore je to fenomenalna priča, jer narod voli da je predsedik oštar i prema svojima, a ne samo prema opoziciji. Dakle, to je jedna marketinška, spošljanja, kako da kažem, populističa mera koja po mišljenju predsednika služi da se učvršćuje njegovo biračko telo i njegova vlast – ocenjuje Mališić.

Zamerao je predsednik Srbije svojim saradnicima i luksuzan život.

– Pa “Valetino” tašnica, pa “Šanel” tašnica, pa ova, pa ona tašnica… Neću da gledam tašnice, neću, bre, da gledam te tašne, hoću da gledam naš narod koji glasa za nas što vidi da mu napravimo da bude nešto bolje – poručio je Vučić.

Na luksuz nisu imuni ni političari na zapadu, baš dok je Emanul Makron bio u Srbiji, francuski ministar ekologije Fransoa de Riži, o čijem se luksuznom životu polemisalo danima, podneo je ostavku.

Scenario koji se teško može zamisliti u Srbiji, uverena je Vesna Mališić.

– Nećemo mi videti nijednu smenu, nećemo mi videti nijednog odgovornog ministra. Ja sam ovog leta mislila da ću u Crnu Goru do Čačka da idem autoputem, jer su mi obećali da će 28. juna taj put proraditi. Koga je briga za to? Dakle, reči su samo zato da se izbace, a ne da proizvedu neku posledicu – ističe ona.

Da prozvani moraju biti smenjeni stav je i poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića koji kaže da mu je muka što Vučić te ljude mora da pravda u medijima i da na to troši sopstveni kredibilitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here