Na aukciji lopta iz finala OI 1936.

 

Lopta se nalazi u vlasništvu porodice Stjuart od kako je Meri, supruga košarkaša Džimija Stjuarta, posle utakmice odnela loptu, sakrivenu ispod ćebeta.

 

Sin legendarnog košarkaša, Džimi Stjuart Mlađi, kaže da je imao želju da loptu zadrži u vlasništvu porodice, ali da niko od njenih članova nije pokazao interesovanje za nju, pa je angažovao promotera Kita Zimermana da je proda. Zimerman veruje da je ta lopta "izvanredan primerak" koji će moći da proda za veliku sumu novca, poput medalje Džesa Ovensa iz 1936. godine, koja je prošle godine prodata za 1,4 miliona dolara.

 

Čuvena lopta nosi na jednoj strani oznaku proizvođača "Berg", a na drugoj, "Basket-Ball", što u prevodu znači košarkaška lopta.

 

Prvo olimpijsko finale igralo se na otvorenom, na terenima od šljake i peska, a pobednik je bila reprezentacija SAD koja je sa 19:8 savladala Kanadu. To finale obeležio je i jak pljusak, pa su košarkaši bili primorani da jure loptu po preplavljenom terenu.

 

U slučaju da ne uspe prodaja lopte, Stjuart Mlađi je dogovorio da je uruči Kući slavnih u Vindzoru, u Kanadi, čiji je član bio i njegov otac od 1989. godine.

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime