Na Balkanu raste neootomanizam

0

Pojava fanatičnih krugova u islamu podseća na renesansu Otomanskog carstva: Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
 

Mitropolit Amfilohije međusobne optužbe sandžačkog muftije Muamera Zukorlića i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, o otvaranju verskih škola u Rožajama, vidi kao odnose u muslimanskom svetu uopšte.

 

"To se vidi i u savremenoj politici, naročito Turske. Imate predsednika Turske Erdogana koji kada dođe na Kosovo u Prizren, javno izjavi da je Kosovo Turska, a sa druge strane, isto tako navijanje za njega naših muslimana. Znate, Otomanska imperija nije bila mala država, već i te kako moćna, gospodarila je sudbinama Evrope i Azije", rekao je crnogorskim medijima mitropolit Amfilohije, nakon što je u manastiru Reževići otvorio međunarodnu konferenciju u čast 200 godina od izgradnje hrama Svete Trojice.

 

Prema njegovim rečima, zato se ima utisak da iza toga što se sada dešava u stvari događa neka vrsta renesanse.

 

"Nadamo se da do te i takve obnove, neće i ne može doći. Imate pojave fanatičnih krugova u islamu, terorističkih, takozvana `Muslimanska braća`, `Islamsku državu`. To što je najviše podržavaju i idu i ginu za nju sa Kosova, BiH… su znamenja o kojim treba dobro porazmisliti, ako želimo budućnost, da bude mudrija i pametnija i čoveka dostojnija od naše prošlosti", ocenio je mitropolit Amfilohije.

 

Prema njegovom mišljenju, na različite načine tome pristupa Zukorlić u Sandžaku, koji ima svoju koncepciju, a Fejzić svoju.

 

Mitropolit crnogorsko-primorski dodao je da ima dobre i korektne odnose sa Fejzićem i da je izgladio nesporazume nakon svog govora na Bjelasici, koji je bio povod da ga poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori napadne u medijima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here