Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
Stiv Stajvers

Pomoćnik komandanta Nacionalne garde Ohaja general major Stiv Stajvers najavljuje jačanje vojne i civilne saradnje Srbije i te američke savezne države i naglašava da su se samo dve strane zastave vijorile na Beloj kući – francuska i srpska, što govori o deljenju istih vrednosti.

On je istakao i da je u američkom interesu da u Evropi vladaju mir i prosperitet, kao i da SAD smatraju da je Srbija deo tih vrednosti. Stajvers je nabrojao niz događaja koji su proizašli iz partnerstva, kao što su bratimljenje Kraljeva i grada Jukler u Ohaju, potpisivanje sporazuma o saradnji Univerziteta u Beogradu i državnog sistema univerziteta iz Ohaja, a sve će biti krunisano dolaskom trgovinske delegacije iz Ohaja u Srbiju.

Srpski narod je spasio hiljade američkih pilota tokom Drugog svetskog rata

– Kada pogledate kroz 140 godina istorije diplomatskih odnosa Srbije i Amerike. Više smo bili zajedno nego što smo bili razdvojeni. Samo dve strane zastave su se vijorile na Beloj kući – francuska i srpska zastava. To govori da delimo iste vrednosti. Srpski narod je spasio hiljade američkih pilota tokom Drugog svetskog rata – podsetio je Stajvers.

Stajvers je istovremeno i predsednik Privredne komore države Ohajo. Bio je predsednik srpskog kokusa u Kongresu od 2011. do maja 2021. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao ga je zbog zasluga u unapređenju srpsko-američkih odnosa.

General major Stiv Stajvers, koji je boravio u višednevnoj poseti našoj zemlji, rekao je da posle 15 godina Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja treba očekivati jačanje saradnje.

– Grade se odlične veze i svake godine imamo program razmene vojnih sveštenika, na primer. Imao sam prilike da prisustvujem vežbi “Platinasti vuk”, koju organizuje Srbija, a učestvuje još devet država, uključujući tu i Grčku i Sjedinjene Američke Države. Bila je to izvanredna vežba za mirovne misije – istakao je Stajvers.

Ukazao je da sa američke strane postoji interesovanje da pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja idu zajedno u mirovne misije, kao i da se unapredi i civilna saradnja.

– Moj novi civilni posao je predsednik i generalni direktor Privredne komore države Ohajo. Biće mi zadovoljstvo da u Srbiju dovedem privrednu delegaciju i direktne strane investicije u srpsku ekonomiju. To je dobitna kombinacija za srpske radnike, srpski narod i američke kompanije – ukazao je Stajvers.

Pomoćnik komandanta Nacionalne garde Ohaja kaže i su u Srbiji u poslednjih 10 godina realizovali 30 projekata, a poslednji u nizu je pomoć specijalnoj bolnici u Nišu.

– Najveća vrednost koja proizilazi iz saradnje su veze i odnosi među ljudima, i međusobno razumevanje dve kulture i pripadnika dve vojske, koji očigledno dele iste vrednosti. U američkom je interesu da Srbija nastavi evropske integracije i još više ubrza ekonomski rast i saradnju u regionu – naglasio je general Stajvers.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here