Na veliki praznik Cveti, članovi Srpske pravoslavne omladine iz Inzbruka (SPOJI) su proslavili krsnu slavu udruženja i 13 godina od osnivanja. Dan koji simbolizuje Hristov ulazak u Jerusalim, postao je i zaštitnik organizacije koja se u prethodnih 13 godina pokazala kao jedna od najorganizovanijih u dijaspori, pre svega kada je reč o humanitarnoj pomoći. U hramu Svetog Jovana Krstitelja osim članova SPOJI su se okupili i brojni vernici a liturgiju je služio nadležni paroh protojerej Aleksandar Stolić.

Posebno se ovom važnom danu radovao jedan od najmlađih članova SPOJI Luka Mirčeta. On nije krio oduševljenje što je bio kolačar i kum ove godine:

Namirnice uručene udruženju “Rajni Hap i prijatelji”

– Bilo mi je veoma drago da sam dobio priliku da budem kum slave, i da proslavim zajedno sa prijateljima i porodicom dan na koji je osnovana Srpska pravoslavna omladina u Inzbruku. Divno je biti deo ove priče koja je počela pre 13 godina i uveren sam da će trajati još dugo. Obradovalo me i to što je u crkvi bilo puno vernika povodom praznika. Potrudili smo se da na domaćinski način dočekamo naše goste, pa smo prvi put posle dve godine pandemije pripremili malo posluženje na našem štandu koji smo posebno pripremili za ovu priliku – istakao je Luka Mirčeta, koga su čitaoci “Vesti” upoznali kroz tekstove kada je austrijski vojni rok služio civilno u Jevrejskom muzeju u Beogradu.

Iz SPOJI poručuju da su zahvalni svima koji su im čestitali važan datum. U isto vreme poželeli su svima srećne dolazeće praznike Hristovog vaskrsenja.

Pomoć siromašnima

I na dan kada su obeležavali dan osnivanja i slavili Cveti, članovi SPOJI nisu propustili priliku da pomognu. Posle liturgije Mirčeta i prijatelji su posetili štand Humanitarnog udruženja “Rajni Hap i prijatelji”, uručili pomoć za ugrožene porodice i decu u Tirolu. Reč je o brašnu, šećeru, ulju i testeninama, a namirnice će i te kako dobro doći siromašnim familijama u pokrajini.

Čast: Kum je ove godine bio Luka Mirčeta