J. Gajeskov
Folkloraši na probi u prostorijama SNO

Uprava Srpske Narodne Odbrane (SNO), na čelu s predsednikom Đorđem Grubišićem, već je počela pripreme za veličanstvenu proslavu 70. Vidovdana od osnivanja ove naše nacionalne organizacije u Australiji. Uređuju se prostorije SNO u Kenli Vejlu i uvežbava se prigodan kulturno-umetnički program.

Pored obeležavanja Vidovdana u junu, takođe je u planu da se tokom maja održe uskršnja zabava i proslava krsne slave – Svetog Nikolaja Žičkog.

Proteklih nedelja vredno se radilo na uređenju spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda Srpskog doma SNO. Posebnu lepotu ovom objektu sada daju mural sa znamenitostima grada Beograda i ikona Svetog kneza Lazara, rad akademskog slikara Radoša Stevanovića.

Na muralu se pored prepoznatljivih slika simbola srpske prestonice kao što su Hram Svetog Save, Spomenik Knezu Mihailu, Kalemegdan, Palata Albanija i Terazijska česma nalaze i istorijske ličnosti, kao što su Karađorđe Petrović, Vuk Karadžić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mileva Marić i sadašnji najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Donator ikone Sveti knez Lazar Đorđe Grubišić (levo) i autor akademski slikar Radoš Stevanović

Inače, mural je donacija slikara Radoša Stevanovića ne samo Srpskoj Narodnoj Odbrani, nego i budućim generacijama Srba pod australijskim podnebljem, da ne zaborave korene i da se uvek ponose svojim precima.

Predsednik SNO Đorđe Grubišić je donator velike ikone Svetog kneza Lazara, takođe rad Radoša Stevanovića. Ikona će od predstojeće vidovdanske proslave, planirane za 26. jun ove godine, krasiti ovu našu nacionalnu kuću u Sidneju.

Kako saznajemo, u planu je oslikavanje svih bočnih zidova u velikoj sali sa scenama iz naše burne prošlosti, a slike će ostati u amanet i za pamćenje budućim mladim generacijama.

Mural grada Beograda, rad Radoša Stevanovića krasi dom Srpske Narodne Odbrane

Folklor u “Principu”

U Srpskoj Narodnoj Odbrani s uspehom radi folklorna grupa “Gavrilo Princip”, koja trenutno prima nove članove. Svi roditelji koji žele da im deca uče folklor i nastupaju u ovom ansamblu, mogu da dovedu svoju decu na probe koje se održavaju petkom uveče od 19 časova, u sali na spratu Srpskog doma SNO. Koreograf ansambla “Gavrilo Princip” je Rajka Čelić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here