Na dobitku stanari u velikim gradovima

0

Ima izizetaka: Od pravila su izuzeti novosagrađeni i temeljno sanirani stanovi
 

Prošle srede vlada je na predlog ministra za zaštitu potrošača Hajka Masa donela odluku koja bi trebalo da zaustavi vrtoglavi rast cena.

 

Ova odluka, u narodu popularno nazvana "kočnica za kirije" na novi način definiše kada stanodavci smeju da podižu kiriju i koliko.

 

Agencije najveći gubitnici

Najveći gubitnici će izgleda biti agencije za posredovanje pri izdavanju stanova, jer nova uredba donosi drastične promene u njihovom radu. Uvedeno je pravilo "ko naruči, plaća", koje kaže da će gotovo kompletnu proviziju posredniku ubuduće morati da plati stanar, a ne stanodavac. Ovo će dovesti do toga da će retko ko ubuduće hteti da koristi usluge agencija i posrednika. Zbog ovoga je udruženje nekretnina Nemačke, koje zastupa i interese maklera već podnelo tužbu Ustavnom sudu protiv novog pravila.

Zakon će stupiti na snagu u proleće iduće godine, a osnovno je to da će stanodavci novim stanarima smeti da podignu stanarinu maksimalno do 10 odsto od prosečno važeće cene za lokaciju stana upoređujući sa tim regionom. Stare kirije ostaju nepromenjene.

Nemački "Bild" je odgovorio na neka najvažnija pitanja vezana za ovaj zakon. Važenje zakona ograničeno je vremenski i prostorno – na područja u kojima je potražnja najveća, uglavnom velike gradove i to u trajanju do najviše pet godina. Konačnu listu oblasti sastaviće svaka pokrajina za sebe.

Ko profitira od novih mera? Najviše koristi će imati oni koji traže stanove u velikim gradovima – Berlinu, Hamburgu, Kelnu, Minhenu, ali i u manjim mestima koja su poznata po velikom broju univerziteta i studenata. Novo pravilo treba da osigura da i oni koji normalno zarađuju dođu do stanova na atraktivnim lokacijama. Nemačko udruženje stanara DMB procenjuje da će godišnje više od milion onih koji se preseljavaju u novi stan imati korist od ove odluke. Istovremeno, DMB ukazuje da ne treba gajiti iluzije da će na ovaj način doći do pada stanarina, već se više radi o "bolnoj terapiji", kako je to rekao Franz – Geor Rips, predsednik udruženja.

 

Strukturni problem velikih i univerzitetskih gradova ostaje i dalje – manjak plativih stanova za prosečne građane.

Od pravila su izuzeti novosagrađeni i temeljno sanirani stanovi, jer vlada nije želela da odvrati investitore od ulaganja u građevinsku branšu.

Udruženje stanara smatra da nije jasno regulisano kakve sankcije će biti preduzete protiv ponuđača stanova koji se ne pridržavaju zakona, i to ko treba da ih tuži, što može da dovede to toga da oni praktično ne haju za nova pravila.

Sa svoje strane, udruženje stanodavaca kritikuje "kočnicu za kirije", jer smatra da ogroman broj vlasnika već i danas gotovo ništa ne zarađuje na izdavanju stanova, a mnogi su u čistim gubicima, kako kaže šef ove organizacije Rolf Korneman.
Vlada smatra da će ova pravila na godišnjem nivou stanarima doneti olakšice u ukupnom iznosu od oko 850 miliona evra. S druge strane, stanodavcima će prihodi da opadnu ili će imati dodatne troškove od oko 520 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here