EPA/WALLACE WOON

Prema najnovijim podacima Interpola, Albanija je na vrhu u odnosu na sve evropske zemlje sa 116 Albanaca koji su optuženi za razne zločine i za kojima je raspisana međunarodna poternica, navodi albanska televizija Top čenel.

Kako navodi ova televizija, oni su traženi ne samo na osnovu albanske Interpolove poternice, već njih traže i u drugim zemljama u kojima se sumnjiče da su počinila krivična dela.

Iza Albanije nalazi se BiH sa 99 osoba na Interpolovoj poternici, Bugarska sa 50, Rumunija sa 48 i Francuska sa 28 njenih državljana na ovoj međunarodnoj poternici.

Samo tri evropske zemlje, odnosno Island, Irska i Luksemburg, imaju samo po jednu osobu na Interpolovoj međunarodnoj poternici.

Svaka osoba na ovoj listi može da bude uhapšena u bilo kojoj državi sveta i da bude procesuirana putem ekstradicijskog zatvora, izručenja ili drugog pravnog postupka u zavisnosti od nacionalnih zakonodavstava i bilateralnih i multilateranih ugovora koji regulišu ovu oblast.

Na unutrašnjem nivou, u albanskoj državi postoji lista za unutrašnju poternicu na kojoj se nalaze 690 lica koji su optuženi za raznorazne zločine.

Zbog poteškoča s kojima se albanska policija suočavala prilikom identifikacije i pronalaženja osoba na nacionalnoj i međunarodnoj listi poternica, najčešće je zahtevana pomoć građana objavljivanjem spiskova i fotografija tih osoba na društvenim mrežama.

Kada je reč o regionu Zpadnog Balkana, na INTERPOL listi traženih nalazi se 11 osumnjičenih srpske nacionalnosti, osam Crnogoraca, 22 Hrvata i četvorica osumnjičenih iz Severne Makedonije.

2 COMMENTS

  1. Ništa čudno. Pre nekoliko godina je na listi najtraženijih sto kriminalaca u Velikoj Britaniji bilo 42 Šiptara. Isključivo krvni delikti i delikti povezani sa narkoticima.

  2. Taj Interpol je cista glupost! I Haradinaj je na listi ali se zapad pravio blesav kad je bio uhspsen i kad je Srbija trazila izrucenje. Sad je bio u Hag i postoji i dalje poternica za njim koju je Srbija podnela. Zasto nije hapsen i isporucen? Medunarodno pravo je umrlo odavno!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here