Pixabay.com

Uređaj koji štampa veštačku kožu prošao je poslednje testove sa najvišim ocenama i tako prišao korak bliže praktičnoj primeni u svakodnevnoj medicini.

Revolucionarno medicinsko-tehnološko rešenje za tretiranje opekotina možda je na pomolu. Trodimenzionalni štampač, sposoban da proizvede veštačku kožu, pokazao se izuzetno dobro na poslednjim testovima, pa je tako došao nadomak primene u svakodnevnoj medicini.

Ručni trodimenzionalni štampač napravili su inženjeri Univerziteta u Torontu 2018. godine. Inovativni uređaj privukao je pažnju početkom ovog meseca, kada je tim koji ga je testirao na svinjama prijavio sjajne rezultate, prenosi „Raša tudej“.

Jedan istraživač iz tima opisao je futurističku alatku kao „dozator lepljive trake“ koji koristi „traku“ od veštačkih tkiva.

Video-snimak Univerziteta u Torontu pokazuje kako uređaj funkcioniše.

Pacijentima koji imaju teške opekotine obično se na povređeno mesto presađuje zdrava koža sa drugog dela tela. Međutim, to nije uvek opcija, jer postoje pacijenti čije su opekotine toliko rasprostranjene da više ne poseduju zdravu kožu.

Ovaj trodimenzionalni štampač sposoban je da nalepi „trake“ biomaterijala koje sadrže lekovite proteine direktno na opekotinu i da tako ukloni potrebu za transplantacijom kože.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here