Na Kosovu nećemo smanjiti socijalnu pomoć

0

Nećemo smanjiti socijalnu pomoć: Marko Đurić
 

"Ono što je sigurno jeste to da se neće smanjivati socijalna davanja. Sigurno je i to, moram istaći, da će prosveta i zdravstvo ostati u `našim rukama`, jer je to utvrđeno briselskim sporazumom i drugim pratećim dogovorima", rekao je Đurić.

 

Prema njegovim rečima, premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučan je da zavede red u trošenju sredstava namenjenih razvoju srpskih sredina na Kosovu.

 

On je najavio da će posebna komisija u naredna dva meseca izvršiti kontrolu ne samo kvantiteta, već i kvaliteta rada u srpskim školama na Kosovu, jer je svima jasno da bez kvalitetne nastave nema opstanka Srba na prostorima južne pokrajine.

 

Obilazeći Vidanje, najveće povratničko selo u opštini Klina, Đurić je obećao da će o trošku Vlade Srbije biti izgrađena školska zgrada za nekih dvadesetak đaka sa područja opštine, jer je neprimereno da preostala srpska deca nastavu pohađaju u privatnoj kući u improvizovanim uslovima.

 

On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji mogu očekivati da će Vlada Srbije učiniti sve da se u srpskim sredinama otvore odeljenja osnovnih sudova, a u metohijskoj kotlini istureno odeljenje suda, naglasivši da su tamošnji Srbi u proteklih 15 godina bili zapostavljeni u odnosu na druge sredine u kojima su opstali Srbi.

 

"Ovde u Metohiji ne prođe jedan dan da se ne dogodi incident. Konkretno, juče oko 17.00 časova pucano je na Milovana Ribaća u selu Drsnik u opštini Klina, a to je, rekao bih, posledica toga što u Kosovskoj policijskoj službi nema nijednog jedinog Srbina", rekao je Đurić.

 

On je uputio apel međunarodnim i kosovskim institucijama da moraju preuzeti odgovornost i pomoći Srbima da opstanu na svom ognjištu.

 

"U suprotnom ne mogu očekivati da će imati podršku Srpske liste, bez čijeg se učešća ne može i neće formirati Vlada Kosova", poručio je Đurić, ponavljajući da je Srbija odlučna da dogovorima i pregovorima stigne do optimalnih rešenja za opstanak i povratak Srba na svoja ognjišta.

 

Đurić će nakon posjete Vidanju obići Osojane, a potom i Goraždevac i manastir Visoki Dečani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here