EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Bivši albanski premijer Pandeli Majko rekao je da ruska intervencija u Ukrajini ne može imati nikakav bezbednosni uticaj na Kosovo. prenosi Telegrafi.

– Ne očekujem da će se na Kosovu desiti nešto vanredno. Kosovo obezbeđuje NATO, a i najveća američka vojna baza je na Kosovu – rekao je Majko.

Majko je rekao i da Albanci nakon rata na Kosovu imaju jasan stav.

– Ovo što se trenutno dešava nam izgleda kao drugi deo filma koji smo gledali. Iako se oni mogu smatrati najtežim danima u Evropi posle Hladnog rata, mislim da će sukob u Ukrajini biti veoma odlučujući za evropsku budućnost – dodao je on.

Bivši premijer je rekao da je sukob u Ukrajini jasno pokazao šta želi ruski predsednik Vladimir Putin.

– Mislim da je sukob u Ukrajini izbegao svaku sumnju o tome šta želite da Putin uradi sa Evropom, on se pojavljuje kao geopolitički protivnik Evrope i mislim da ga Evropa sada tretira kao takvog – rekao je Majko.

Dodaje da “ono što će biti problematično u budućnosti jesu proruske frakcije koje su raštrkane od Bosne, Srbije, Crne Gore do Severne Makedonije pa će to svakako izazvati unutrašnje debate u društvima o kojima govorimo, ali ne verujem da će izazvati bilo kakvu traumu”.

Analizirajući situaciju između Rusije i Ukrajine, on je istakao da bi ovaj sukob dve zemlje mogao biti odlučujući za geopolitičku ravnotežu, kako je rekao, za narednih 50 godina.

– Mislim da to nisu prirodni razvoji, mi se ne bavimo samo sukobom između dve zemlje, u ovom slučaju između Rusije i Ukrajine, već je to mnogo veći tektonski pokret, koji može da odredi geopolitičke ravnoteže za 50 godina. Bez metafore, mi živimo u najvažnijim trenucima za evropsku budućnost, a pošto naš narod prirodno pripada Evropi, mislim da treba da budemo veoma aktivni i da pratimo ovu situaciju koja se dešava – rekao je Majko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here