Tanjug
Sednica Kriznog štaba

Nije bilo razgovora o policijskom času i potpunom zaključavanju, već o tome da je važno poštovanje svih mera, poručili su danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević i infektolog Mijomir Pelemiš.

Upitani, pošto su neki članovi Kriznog štaba rekli da je mera za vikend samo prelazna, koje su najoštrije mere o kojima se raspravljalo, da li o policijskom času, zaključavanju ili nečem trećem, Kisić-Tepavčević je kazala da se Krizni štab trudi da nađe balans između normalnog funkcionisanja i zaštite od širenja virusa. „Nismo pričali o potpunom zatvaranju“, podvukla je ona.

Ukazala je da zatvaranje do određene satnice, ili kažnjavanje nema smisla ako se ne poštuju mere.

Naglasila je da nema toliko kontrolora koji bi mogli kontrolisati poštovanje mera, i da svako od nas treba da bude sopstveni kontrolor.

Za mere koje važe za vikend kazala je da bi bila velika greška ako bi građani nagrnuli do 14 sati u tržne centre ili restorane.

– Ovo skraćenje radnog vremena je jedna vrsta opomene, podrške zdravstvenim radnicima, kako bi uputili signal da brinemo i da se nalazimo u velikom riziku od infekcije – kazala je Kisić-Tepavčević ističući da se virus prenosi 24 sata.

Naglasila je da u ovoj borbi nema različitih strana, već da smo svi jedan tim, koji imamo isti rizik od zaražavanja.

Infektolog Pelemiš je kazao da nijednog trenutka nikome u Kriznom štabu nije palo na pamet da razmišlja o policijskom času niti da zatvara zemlju. Samo se, dodaje, govorilo o potrebi poštovanja mera.

– Šta će nam policijski čas, kada svi već sve znaju, potrebno da se te mere ispoštuju. Ako se ne poštuju naravno da će biti novih mera. Ali koje, ne znam – podvukao je Pelemiš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here