Konstantin Novaković
Banović Strahinja

Po tekstu Borislava Mihajlovića–Mihiza, u režiji Bojana Lazovića, sinoć je u prepunom dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja izvedena premijera predstave Banović Strahinja. Predstava je rađena u koprodukciji Pozorišta Teatrijum i CEBEF-a (Centar beogradskih festivala).

Priča o Banović Strahinji je uvek aktuelna, jer se bavi temama koje su oduvek imale najviše uticaja na ljudski život, a to su politika i ljubav. To je priča o sudaru vlasti, moći, patrijarhalnih i tradicionalnih vrednosti sa pojedincem koji bira čast, moral i plemenitost. Ali, ženska preljuba, a još više praštanje prevare nisu nešto svakidašnje, kamoli za 14. vek. Junaci ove pesme, drame i predstave su neobične ličnosti, sa jakim karakterom koje čine neočekivane stvari.

Glumačku podelu čine Vladan Gajović, Gala Šalipur, Fedor Đorović, Elizabeta Đorevska i Nikola Živanović. Scenografiju je radila Vida Stanisavac Vujčić, a kostim Vladislava Krstić. Publika je uživala u ovoj zanimljivoj priči i umetnike nagradila velikim aplauzom.

Reprize ove svakako jedinstvene predstave zakazane su za 30. jul i 1. avgust od 21h.

Večeras, 29. jula u 21h Ivan Tomašević nas vodi u priču o jednom od naših najboljih i najpopularnijih glumaca, ispričanu iz perspektive glumca koji je opsednut likom i delom velikog Zorana Radmilovića. Glumac pokušava da odigra monodramu o Salijeriju, ali odustaje jer ga stalno proganja lik Zorana Radmilovića.

U nedelju veče 31. jul u 21h publika će imati prilike da uživa u predstavi „Pozovi „M” radi užitka” autorke Mirjane Bobić – Mojsilović i čarima glume Ivana Jevtovića, Katrine Žutić, Snežane Savić i Petra Mihailovića. Priča o kurvanju, o nama danas i ovde. O našim životima koji su imitacije onoga o čemu smo sanjali, o nevidljivim rukama koje kroje našu nesreću, i o našem batrganju da preživimo. To je tragikomična priča, priča o umetnicima u tranziciji, o dvema glumicama i jednom piscu koji se snalaze kako znaju i umeju u vreme sunovrata svih vrednosti.

Banović Strahinja

Repertoar predstava pogledajte na sajtu pozorišta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here