Na megdanu sa belom kugom (2): Porodica od 200.000 članova

K. Nedeljković - Vesti
0
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema podacima do kojih je došao Pokret za decu Tri plus, sadašnji broj porodica sa troje i više dece iznosi tek 7,8 odsto, a neophodno je da bude 45 odsto od ukupnog broja porodica.

Istraživanjem došli su do zaključka da je razlog pozitivnog prirodnog priraštaja na pojedinim opštinama, to što pored roditeljskog dodatka u skladu sa Zakonom na nivou Republike, postoji i novčana pomoć za rađanje trećeg deteta.

Otuda i njihovog zalaganja za održivi demografski fond prema kome bi roditeljski dodatak za prvo dete iznosio 1.000 evra, za drugo dete 2.000 evra, a za treće dete da majke primaju platu do punoletstva deteta, dok za majke četvoro i više dece imaju pravo na penziju.

– Važno nam je da porodicama sa troje i više dece pokažemo koliko su značajni za društvo odnosno budućnost Srbije i zato smo organizovali sabore sloge u različitim gradovima, sa troje i više dece, koji su bili dupke puni. U martu 2018. godine Vlada Republike Srbije donosi mere finansijskog podsticaja rađanja koje su indentične sa našim predloženim merama kada je reč o podsticaju za prvo i drugo dete, a obuhvataju i porodice koje su dobile treće i četvrto dete posle 25. decembra 2017. Kako je 138.000 porodica već imalo troje ili više dece, predložili smo svim lokalnim samoupravama u Srbiji članstvo u Pokretu za decu Plus tri sa ciljem da zajedno poboljšamo položaj ove kategorije društva. Članstvo su do sada prihvatili Čačak, Kraljevo, Požarevac, Vranje, Šabac, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Kučevo, Lapovo, Irig i Požega – istakao je predsednik Pokreta Vladica Gavrilović.

Na veliku radost svih tih porodica, zajedno sa navedenim lokalnim samoupravama realizovali su i projekat Cena minus za 3+ u kojem sve porodice ove kategorije sa teritorije lokalne samouprave dobijaju karticu koja im omogućava brojne popuste i besplatne usluge u mnogim privrednim i pravnim subjektima, a ugovori su potpisani sa preko 1.500 takvih subjekata širom Srbije.

– Na ovu karticu smo veoma ponosni. Putem nje porodice imaju i mogućnost da pristupe na portal na kome porodice sa troje ili više dece mogu naručivati poklone koji su darovi kompanija i ljudi velikog srca. A mogu i međusobno da razmenjuju stvari. To je dokaz da smo postali najveća porodica u Srbiji, ali i pokret, što nije nimalo zanemarljiva stvar – istakao je Gavrilović.

Sagovornik “Vesti” podseća:

– Pokret za decu Tri plus je osnovan sa ciljem da Srbiju ostavimo našim potomcima, onakvu kakvu smo je nasledili od naših predaka. To je Srbija u kojoj nismo manjina, nego većina. Naši preci su ratovali, krvarili, ginuli da bi mi danas imali svoju otadžbinu. Savremeno vreme nije doba žrtvovanja i umiranja, ali jeste doba rađanja, kako bi nas u budućnosti bilo više i mi se za to moramo izboriti.

Stigli i do Rusije

Projekte koje je Pokret za decu Tri plus predstavio u gradovima širom Srbije privukao je i pažnju i Ruskoj Federaciji u kojoj su, na insistiranje

predsednika Vladimira Putina donete brojne mere kako bi višedetne porodice postale kategorija društva koja ima poseban status.

– Budući da mi nismo politički pokret i da nas nema mnogo ni u medijima, iznenadio nas je njihov poziv. Nakon tri posete potpisan je i memorandum o saradnji. Posle razgovora koji su vođeni u socijalnoj ustanovi Ruske pravoslavne crkve Dom za mame, uz veliko angažovanje organizacije Savez za život, potpisan je Memorandum o saradnji između Pokreta za decu Tri plus i ruske organizacije Za život, koji za cilj ima realizaciju projekta Cena minus za 3+ i u Rusiji koja će zvanično početi da se sprovodi od 2020. godine – istakao je Vladica Gavrilović.

Bez punog novčanika nema rađanja

Statistički podaci su poražavajući, jer nam ukazuju da ćemo kao narod nestati ukoliko se ovakav trend nastavi. Od 2005. do sada, broj stanovnika je samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za oko pola miliona. Od ukupnog broja opština i gradova, kojih je 169 u Srbiji, stopa prirodnog priraštaja bila je pozitivna u samo šest gradova.

– Ako uporedimo novčana sredstva, videćemo da je roditeljski dodatak za treće dete primera radi u Novom Sadu 564.939,09 dinara, dok u Leskovcu po istom osnovu porodice za treće dete dobijaju 296.930,09 dinara. Razlika u pozitivnom prirodnom priraštaju u Novom Sadu i negativnom u Leskovcu leži isključivo u finansijskoj motivaciji. Zato Pokret za decu Tri plus svojim delovanjem želi da sve aktere društvenog i političkog života, zajedno sa institucijama naše zemlje, mobiliše kako bi postali svesni odgovornosti za demografsku strukturu Srbije u budućnosti. Kroz ciljeve koje smo definisali i peticiju koju smo pokrenuli naša borba će se voditi za povećanje roditeljskog dodatka i plate za majke sa troje i više dece – navodi Gavrilović.

Suze zbog “Kosovskih božura”

Na nedavno održanom Saboru sloge u Čačku, pred preko 1.500 ljudi, organizovanom pod sloganom Hiljadu razloga da se svađamo, jedan da se pomirimo, bili su prisutni gosti iz cele Srbije, ali i iz Rusije. Sergej Česnokov, predsednik ruske mreže Za život, koji je veoma uticajan u svojoj zemlji i u koga veliko poverenje ima predsednik Putin, ali i Ruska pravoslavna crkva, bio je impresioniran atmosferom u Domu kulture. A kada je hor OŠ “Vuk Karadžić” izvodio pesmu “Kosovski božuri”, čak i pustio suzu, preplavljen emocijama.

– Deca su stihovima pesme “Kosovski božuri” “… ja ću koren, a ti vodu nek izniknu mladi…” poslali snažnu poruku Srbiji da nas je svake godine 36.000 manje, a stihovima pesme “Zemljo moja” poručili da mladi ne odlaze iz zemlje. Bilo je to veče za pamćenje, a nama je srce bilo puno. Veoma je važno da se ne predajemo. Bebe moraju da se rađaju – rekao je Vladica Gavrilović.

SUTRA – Na megdanu sa belom kugom (3): Vrtići po dijaspori