pixabay.com

Ovaj je jednostavan test od svega pet minuta može bukvalno da vam spasi život. Britanska fondacija za srce, iznela je šokantne podatke, po kojima u bolnice širom države bude primljena po jedna osoba na svakih pet minuta, sa simptomima srčanog udaru, preneo je The Sun.

Prema procenama, u toj državi je srčani udar preživelo oko 1,4 miliona ljudi.

Istraživanja iz Nacionalnog instituta za srce i pluća “Imperial Koledž London”, merenje nivoa C- reaktivnog proteina (CRP), koji je jasni pokazatelj postojanja upalnog i problematičnog procesa u organizmu, problemi sa zdravljem mogu da se otkriju i u najranijoj fazi.

Kako kažu, ovaj protein je prisutan u krvi i nakon srčanog udara, a u dosadašnjoj praksi, lekari kada sumnjaju na srčani udar, testitaju uzorke krvi na troponin- protein koji se oslobađa u krvotoku kada je srce oštećeno.

Tvrde da sada istovremeno merenje nivoa CRP može da pruži detaljniju sliku koja će pokazati koji pacijenti se nalaze u najvećem riziku od poonavljanja tog srčanog problema sa kobnim ishodom.

Pogledali su podatke od više od 250.000 pacijenata koji su primljeni u bolnicu sa sumnjom na srčani udar. Normalan nivo CRP u krvi je do dva miligrama po litru krvi.

Kod osoba sa pozitivnim, prethodno odrađenim, testom na troponin, otkriveno je deset, pa čak i 15 mg/l, što čak za 35 odsto povećava šanse za ponavljanje udara, do tri godine kasnije!

Identifikiovanje pacijenata koji su u većem riziku od ponovnog srčanog udara je samo prvi korak, ali prema rečima stručnjaka, ona značajno pomaže u daljem tretiranju ovog zdravstvenog problema. Taj bolji tretman bi uključio davanje jačih lekova osobama sa povišenim CRP-om.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here