Z. M.
Prijatelji na okupu: Domaćini sa svim gostima

Kulturno-umetničko društvo Semberija i Majevica je uzoran klub u mestu Presbaum pokraj Beča, a to potvrđuju i najviši predstavnici vlasti ovog gradića.

Na nedavno druženje, uz srpske specijalitete, došli su, pored prijatelja iz drugih društava i Irene Valner Hofhanzel, zamenica gradonačelnika Presbauma i Markus Naber, koji je zadužen za finansije grada.

Članovi Semberija i Majevice su ispred klupskih prostorija organizovali druženje uz pasulj i roštilj.

Na druženje su došli predstavnici više klubova, među kojima Dukat iz Trajskirhena, KUD Branko Radičević iz Beča, kao i KUD “Hajduk Veljko”.

Pored kulinarskih specijaliteta organizovano je i nadmetanje u stonom tenisu, sportu u kojem je nadležni sveštenik Veljko Savić bio bez pravog protivnika.

– Pre šest godina odlučili smo da osnujemo klub Semberija i Majevica jer u Presbaumu i okolini živi oko 100 porodica poreklom iz tog kraja. Prvi čovek sa naših prostora došao je u Presbaum 1969. godine, bio je to Gavrilo Cvijetinović. Posle njega dolazilo je sve više zemljaka, ali uglavnom bez porodica. Svi su mislili da će se brzo vratiti u rodni kraj. Kada je počeo rat počelo je doseljavanje porodica – priča za “Vesti” Žika Petrović, predsednik KUD-a Semberija i Majevica.

Petrović ističe da sa austrijskim vlastima klub ima odličnu saradnju, a predstavnici grada imaju samo reči hvale za članove našeg udruženja.

– U Presbaumu imamo 38 registrovanih klubova, koji se bave različitim aktivnostima. Međutim, nijedan od tih klubova ne može da se poredi sa Semberijom i Majevicom – kaže Markus Naber, član gradske vlade.

On ističe da su gradske vlasti ponosne što na svojoj terotoriji imaju takav uzoran klub, koji neguje tradiciju i kulturu svog kraja, a ujedno je prenosi svima u Austriji.

Na probama samo srpski

Žika Petrović kaže da je cilj društva očuvanje srpskog jezika i tradicije među našim mladima. Tako na probama i u klupskim prostorijama nije dozvoljeno pričanje na nemačkom jeziku, čime se želi doprineti negovanju srpskog jezika.

Društvo iz Presbauma rado se odaziva pozivu drugih klubova na druženje, a foklorna sekcija neprestano napreduje.

U toku su pripreme za postavljanje nove koreografije za narednu Smotru, a kako nam je odao tajnu Petrović, biće i jedna koreografija iz zavičaja – iz Semberije i Majevice, jer članovi žele posebno da neguju tradiciju rodnog kraja.