Lična arhiva

Pušenje spada među do sada poznate faktore rizika kod osoba sa infekcijom COVID-19, upozorio je na svom sajtu srpski Institut za javno zdravlje Batut, tokom pandemije ovog virusa, ukazujući da je poznato da cigarete oštećuju epitel disajnih puteva i plućni parenhim, da utiču na imuni sistem u disajnim putevima i dovode do zapaljenja. Na taj način se, kažu, smanjuje prirodna zaštita od svih infekcija.

– Pušači su pod većim rizikom da dobiju upalu pluća, a ako je dobiju, duže traje i ima mnogo teži klinički tok nego kod nepušača – navode.

Prvi publikovani radovi iz Kine koji su analizirali pacijente u tri bolnice u Vuhanu, odakle je pandemija krenula, ukazuju da je u grupi sa teškim oblikom pneumonije i smrtnim ishodom bilo znatno više pušača nego kod onih s blažim oblicima i da je taj odnos 17,3 odsto prema tri odsto. Postoji studija u kojoj je pokazano da sadašnji i bivši pušači imaju brže napredujući oblik bolesti i da su pušači češće među onima kojima za lečenje treba respirator.

Iako još nema konkretnih podataka u vezi sa prestankom pušenja COVID-19, istraživanja nedvosmisleno ukazuju na značaj prestanka pušenja za poboljšanje funkcija disajnih organa, srca i krvnih sudova. Neki pozitivni efekti prestanka pušenja na organe za disanje i zdravlje u celini vidljivi su već u prvim nedeljama i mesecima nakon prestanka pušenja.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da se opasnost upotrebe duvana tokom pandemije COVID-19, kao i činjenica da je rizik od napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača skoro udvostručen u poređenju s nepušačima.

– Smrtnost od COVID-19 je veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. Poznato je da je upotreba duvana glavni zajednički faktor rizika povezan sa tim bolestima.

Stare navike

Rezultati istraživanja Kancelarije za prevenciju pušenja iz 2020. godine pokazuju da epidemija COVID-19 nije bitno uticala na pušačke navike većine pušača, njih 91odsto. Istraživanje, koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuje da je četiri odsto pušača povećalo broj cigareta tokom dana, isto toliko smanjilo je broj popušenih cigareta, a svega jedan odsto njih prestao je da puši.

Sutra – Na planeti čak milijardu pušača (5): Zabrana aromatizovanih preparata