pixabay.com

Pušenje bi u više zemalja moglo pasti na nulu do 2050. godine, objavljeno je u ovogodišnjim izveštajima baziranim na statistici koji kažu da će se to desiti kad pušači prestanu da konzumiraju cigarete ili preći na alternativne proizvode nove generacije.

Pokazuje se da bi države bez pušača klasičnih cigareta sredinom veka mogle da budu SAD, Australija, neki delovi Evrope i Južne Amerike ako se nastavi trend opadanja broja pušača u poslednjim desetinama godina, procenio je Adam Spilmen, analitičar Sitija, a objavio Blumberg.

U zemljama poput Rusije, Kine i Francuske pušenje duvanskih cigareta, verovatno će biti uobičajeno i 2050. godine.

Na prostoru EU, prema podacima Evropske komisije puši 26 odsto populacije i 29 odsto mladih između 15 i 24 godine. EU je prvenstveno da bi mlade odvratila od ulaska u ovaj porok, sredinom 2020. godine, zabranila cigarete sa ukusom mentola. Inače je zabrana aromatizovanih cigareta i duvanskih proizvoda na snazi od 2016, ali su proizvodi s tržišnim udelom većim od tri odsto, poput mentol cigareta, bili izuzeti.

Ova regulativa bi trebalo da smanji stopu pušenja među mladim ljudima, a iz Evropske komisije se čulo da je pušenje najveći uzročnik prerane smrti u EU. Sjedinjenim Američkim Državama je od jeseni prošle godine na snazi je savezni, odnosno zakon za područje cele države kojim je starosna granica za kupovinu cigareta i elektronskih cigareta podignuta sa 18 na 21 godinu. Pre toga je ta regulativa postojala u 19 od 50 američkih država. Na ovaj korak su se SAD odlučile u cilju borbe protiv elektronskih cigareta koje su poslednjih godina izuzetno popularne kod srednjoškolaca. Inače je primetno da kod Amerikanaca pušača, svih starosnih dobi, opada konzumacija tradicionalnih u korist e-cigareta.

Jeziva upozorenja

Gro država se bori sa ovim porokom stavljajući na cigarete navode o teškim bolestima kao posledicom pušenja i fotografije teško obolelih pušača, a ova upozorenja prekrivaju 65 odsto prednjeg i zadnjeg dela kutije. Srbija za sada ima samo pisana upozorenja, bez fotografija, a sa ovim porokom se bori podizanjem cene dva puta godišnje na ime akcize, pa su najjeftinije cigarete oko 2,5 evra.