Na pomolu novi sukob predsednika i premijera: Nikolić želi tajne službe

0

Beta/N. P.
Predsednik želi da se bavi tajnim službama i "rastereti" premijera Vučića: Tomislav Nikolić
 

Predsednik Nikolić, koji po zakonu bira sekretara Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koji kontroliše sve tajne službe, žali se na najbližeg saradnika – na premijera Aleksandra Vučića. Nikolić se požalio da “premijer Vučić od obaveza ne stiže da se bavi službama bezbednosti”, ali i da od njih dobija samo “spletkarenja i ogovaranja”.

– Treba proveriti sastav Biroa i to će biti jedan od prvih poslova. Postoje informacije koje nisu za predsednika. Stvar je procene šta oni misle da je u interesu države. Mislim da nije od interesa za državu ko s kim razgovara, ko se s kim sastaje, takva spletkarenja i ogovaranja. Takve materijale ne čitam, kao što nisam čitao ni svoj dosije – rekao je Nikolić.

Sagovornike “Blica” čudi otkud sada zabrinutost predsednika Nikolića u vezi s ovim telom kad više od devet meseci nije postavio Vučiću naslednika na mestu moćnog sekretara Biroa.

– To da Vučić neće imati vremena da se kao premijer i time bavi, znalo se i posle martovskih izbora. Bilo je najava da će biti izabrana kompetentna osoba za ovo mesto, ali ništa. I tek sad, kada već nedeljama izbijaju varnice između predsedika i premijera, Nikolić pokreće pitanje ko će voditi Biro. Zato ovo liči na sukob njih dvojice koji poprima poprilične razmere – kaže za “Blic” Predrag Petrović iz Centra za bezbednosnu politiku.

Ni Nikolićeva najava o “provetravanju Biroa” nije najjasnija, jer je zakonom regulisano ko je u njegovom sastavu: sekretar, direktori BIA, VBA, i VOA i po pozivu ministri, direktor policije i načelnici policijskih uprava, tužilac…

– U vreme Borisa Tadića Biro je vodio pokojni Miodrag Rakić, Tadićev šef kabineta. Vučić je ovo mesto preuzeo u vreme kada je bio PPV i ministar odbrane, a Nikolić sada želi da poput Tadića postavi svog čoveka od poverenja na to mesto i time “rastereti” Vučića – kaže analitičar Đorđe Vukadinović.

“Blic” saznaje i da će Vučić u najskorije vreme predložiti Nikoliću nekog kandidata za kontrolora službi bezbednosti, koga treba da izabere predsednik. Po svemu sudeći, oko ovog izbora Nikolić i Vučić će ponovo lomiti koplja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here