Tanjug

Na poziv češkog predsednika Miloša Zemana na samitu lidera Višegradske grupe (V4) 2. i 3. oktobra u Češkoj učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavljeno je na sajtu predsednika Češke.

Na godišnjem samitu predsednika V4 koji se održava u dvorcu Lani učestvovaće i predsednici Mađarske, Poljske, Slovačke, kao i Slovenije.

Prvi dan samita biće održan u V4 formatu, dok će se drugog dana liderima zemalja Višegradske četvorke priključiti i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Slovenije Borut Pahor.

Među glavnim temama zajedničkih debata biće aktuelne i strateške teme EU. Na samitu, koji se održava 30 godina nakon pada socijalizma u centralnoj Evropi, simbolično će biti obeleženi događaji iz 1989.

Tokom drugog dana samita kada će se liderima V4 priključiti predsednici Srbije i Slovenije na skupu će biti razmotreni jasna podrška politici otvorenih vrata EU koja je u proteklom periodu oslabljena, kao i poziv na rešavanje bilateralnih sporova centralnoevropskih zemalja.

U saopštenju se navodi i da su se zemlje V4 posle 1989. priključile evropskim i transatlantskim strukturama, uspešno prošle kroz proces socijalne, političke i ekonomske tranformacije, kao i da su spremne da podele svoja iskustva o tranziciji sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana.

Povodom odluka o otvaranju novih poglavlja u pregovorima Beograda sa EU, Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit V4.

Između ostalog, tema debata biće i status kvo u pristupnim pregovorima između Srbije i EU, uključujući kritičke ocene u oblastima na koje se Evropska komisija u najnovijem izveštaju fokusirala.

Debata drugog dana samita baviće se i aktuelnom situacijom u EU pošto su Srbija i Slovenija prirodni partneri zemalja V4 u više strateških oblasti vezanih za budućnost EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here