Lična arhiva
Dimitrije, David i Mateja Todosijević

Posredstvom Redakcije “Vesti” u Bad Filbelu, proteklih dana stigla su dva priloga od po 25 evra našeg čitaoca A. N. iz Ferare u Italiji. Na ovaj način, anonimni donator nastavlja tradiciju dobročinstva šaljući povremeno novčane priloge za štićenike Humanitarnog mosta.

Jedan prilog izdvojio je za mladu Aleksandru Gušić iz sela Radmanovac kod Vojnića na Kordunu, a drugi uputio za nekoga kome je to najpotrebnije. Budući da sa mladom Aleksandrom nismo uspeli da stupimo u kontakt, jer smo o njoj poslednji put pisali pre nekoliko godina, pala je odluka da oba priloga prosledimo na adresu samohrane majke Anđelke Todosijević iz Velike Lomnice kod Kruševca, kojoj je ova pomoć stigla kao dar sa neba.

– Već sam bila ozbiljno zabrinuta, jer za predstojeći pregled najstarijeg sina Dimitrija u Nišu nisam imala dovoljno novca. Teško mi je da pronađem prave reči koliko sam samo zahvalna tom divnom čoveku. Njegova pomoć stiže u dobar čas, jer od socijalne pomoći čovek ne može da preživi, a kamoli da ima za pride. Dobrotvoru želimo dobro zdravlje i svaku blagodat od Gospoda. Da ga sreća prati na svakom koraku – rekla je u dahu Anđelka.

Priznaje i da je zdravstveno stanje sina Dimitrija, koji je mentalno zaostao i zbog koga sve češće ima velikih problema, sve više uznemiruje.

– Njegovo ponašanje iz dana u dan je nepredvidivije. To kroz šta sve prolazim ne bih nikome poželela. Strahujem i od toga da ne povredi mlađu braću. Često ima ispade u kojima povređuje i samog sebe. Na sve to, nadovezao se i grip, koji ga je danima mučio. Temperatura nije padala ispod 39. Baš sam se bila uplašila. Gledati kako ti dete pati, a nisi u mogućnosti da mu pomogneš, teško je samo po sebi, pritom podršku nemam ni od koga. Zato moram što pre da ga vodim u Niš. Već sam zakazala pregled i po svemu sudeći moraće neko vreme da provede tamo na detaljnim pregledima, jer on sada nema adekvatnu terapiju koja bi držala pod kontrolom njegovu bolest – ispričala je Anđelka samo delić golgote kroz koju prolazi.

Sami ne mogu “napred”

Nesrećna Anđelka Todosijević, majka Dimitrija (12), Davida (8) i Mateje (5) živi sa ostarelim ocem i nepokretnom tetkom, a majku nema. Svi zajedno žive od socijalne pomoći i tetkine male penzije koja jedva da je dovoljna za najosnovnije životne potrebe. Pomoć od bivšeg supruga, takođe, nema. Nisu u mogućnosti ni da srede kuću koja propada, a ponekad nemaju ni za osnovne životne namirnice. Zbog bolesti sina Anđelka ne može da radi i to predstavlja jedan od najvećih problema zbog kojih ne mogu “napred”, niti da se izbore za svoje bolje sutra.

Izvor:
K. Nedeljković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here