R: Patković
NE POSUSTAJU: Jedna od nedavnih proba

Branislava Perin Jarić, generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu posetila je nedavno Kulturno-umetničko društvo Zora iz Ratingena i razgovarala sa predstavnicima kluba o problemima funkcionisanja u trenutnim uslovima i planovima za post-korona vreme. Ukazano je na važnost očuvanja srpske kulture, jezika i folklora čak i u ovim specifičnim vremenima kada su okupljanja ograničena, a nastupa i takmičenja nema gotovo već dve godine. Perin Jarić je zajedno sa vicekonzulom Filipom Pavlovićem prisustvovala probi folklornog ansambla Zore.

– Korona kriza posebno pogađa i ugrožava rad srpskih udruženja. Moj cilj je da, uz poštovanje svih mera zaštite, posetim naše klubove u Severnoj Rajni Vestfaliji kako bih se neposredno informisala o problemima sa kojima se susreću i istovremeno im dala impuls i podršku za dalji rad. U razgovorima sa predstavnicima vlasti u gradovima u kojima ovi klubovi rade želim da dobijem podršku za njih i ako je moguće podstaknem intenzivniju saradnju lokalnih vlasti sa srpskom zajednicom – istakla je Perin Jarić.

Vežbaju za vreme posle korone

Predstavnici Zore, Dejan Čitanov, predsednik i Milko Živković umetnički rukovodilac, ukazali su na potrebu omasovljavanja članstva, ali i naveli izuzetne primere poput članova koji putuju i 120 kilometra u jednom pravcu da bi nedeljom došli na probu.

Branislava Perin Jarić

Ni u vreme korone Aleksandar -Aca Mimić iz Nojvida, nedaleko od Koblenca ne odustaje i za svaku probu pređe tačno 123 kilometra u jednom pravcu.

– Korone se ne plašim, poštujem sve preporuke, vakcinisan sam, a inače žalim za vremenom koje nam je korona oduzela u smislu slobodnog života, putovanja, naročito u periodu kad uopšte nije bilo ni proba. Sad bar njih imamo, pa se na njima družimo – kaže Aca.

ČEKAJU NOVE DRUGARE: Članovi folklornog ansambla Zore

On za “Vesti” otkriva kako je došlo do toga da postane član kluba iz Ratingena.

– Uspostavio sam kontakt sa Zorom kada su Novka i Mićo Zastavniković osnovali folklorno društvo u Nojvidu gde sam pre 11 godina počeo da igram. Družili smo se sa članovima Zore i Izvora iz Reklinghauzena, odlazili na zajedničke izlete. Kada se društvo u Nojvidu, nažalost raspalo, ja sam nastavio da idem za Ratingen, jer su tu još bili Novka i Mićo, ali i ostali članovi s kojima sam se sprijateljio. Svima bih preporučio da se priključe Zori jer smo kao jedna mala porodica koja je zajedno prošla sito i rešeto – poručuje Aca Mimić.

Aleksandar Mimić i Nataša Stegić

Praznik za srce i dušu

Aca Mimić se seća nastupa i gostovanja Zore kojih je, osim u Nemačkoj, bilo širom Evrope, ali i u Srbiji.

– Gostovanja drugim društvima su bila pravi praznik za srce i dušu. Najlepši trenutak je sigurno turneja u Smederevu i Jagodini 2012. godine gde smo održali celovečernje koncerte i naravno putovanje u Cirih u decembru 2019. Na tim putovanjima se učvrstilo naše prijateljstvo i međusobno poštovanje koje je, kako mi se čini, iz godine u godinu sve jače i jače. Tu smo jedni za druge, šta god bilo. Počeli smo već da se šalimo na svoj račun da ćemo svi kolektivno dočekati i starost u Zori.

Bojana i Aleksandar sa ćerkicom

Folklor, brak, potomstvo

Kao poseban primer, vredan pažnje i poštovanja Čitanov i Živković su naveli Nemicu Sonju Popadić, koja je udata za Srbina. Njihovo troje dece igra u dečjem ansamblu Zore, a Sonja sa mališanima redovno dolazi u prostorije udruženja, jer je i sama članica veteranskog folklornog sastava.

Jedna od brojnih prelepih priča iz Zore je i ona koju su ispisali Bojana i Aleksandar Jonašković. Bojana je iz Ratingena, a Aleksandar iz obližnjeg Solingena, njihovo druženje u klubu preraslo je u ljubav i bračnu zajednicu. Sada uživaju u sreći uz prelepu kćerkicu Teodoru.

ZAIGRALI I ISPRED BINE: Nastup Zore u Hildenu 2019.

Radost, pa tuga

U klubu iz Ratingena posebno žale što je gotovo u poslednji momenat otkazan nastup u Hildenu kojem su se baš radovali. Na božićnom vašaru Zora je trebalo da zaigra proteklog vikenda na poziv jugoslovensko-nemačkog KUD Hilden. Vašar je, međutim, otkazan, time i nastup.

– Mi smo pre dve godine uspešno učestvovali na tradicionalnom festivalu Slavlje naroda u Hildenu. I tada nas je kao i sada zvala Dragica Matejić Šreder, predsednica KUD Hilden. Radovali smo se da konačno opet zaigramo pred publikom, ali nažalost korona je sve pokvarila – navodi Milko Živković.