EPA/BAS CZERWINSKI
Ante Gotovina

Dugo očekivani film “General”, posvećen Anti Gotovini, komandantu operacije “Oluja”, u kojoj je proterano više od 200.000, a ubijeno oko 1.900 Srba, odmah posle glamurozne premijere na Pulskom festivalu izazvao je zgražavanje u regionu, ali i u Hrvatskoj.

Po oceni kritičara, slika o hrabrom i romantičnom ratniku potpuno odudara od zastrašujuće zaostavštine glavnog junaka ostvarenja reditelja Antuna Vrdoljaka, deklarisanog HDZ-ovca i omiljenog umetnika sada već pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Dvorski režiser, međutim, ništa manje ne oduševljava ni aktuelnu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je promociju “Generala” ispratila iz prvog reda, a potom izrekla niz hvalospeva na račun Vrdoljaka, glumačke ekipe na čelu sa holivudskom zvezdom Goranom Višnjićem i, naravno, Gotovine i njegovih vojnika, učesnika krvavog pohoda na Knin i ostala srpska mesta u Krajini.

– Akcija “Oluja” je bila veličanstvena. Tada je cela Hrvatska živela za hrvatske vojnike. Ja sam u to vreme bila u Ministarstvu spoljnih poslova, gde smo imali pune ruke posla pre i nakon akcije “Oluja”, pripremajući potom teren za međunarodnu zajednicu. Dobro se sećam tih trenutaka. Bili su to veličanstveni dani, nešto neopisivo. Zagreb mora biti duboko zahvalan svima koji su učestvovali u “Oluji” i odbrani Hrvatske – rekla je Kitarovićeva na otvaranju festivala.

Na njeno oduševljenje filmom i baštinom Gotovine filmska kritika je odgovorila žestokom verbalnom paljbom.

Filmski kritičar Jurica Pavičić smatra da je reč o politički i istorijski nepoštenom filmu.

– Onaj ko bi po “Generalu” sudio, zaključio bi da nijedan hrvatski vojnik nikad nije ubio civila ni zarobljenika. Da u ratu nije stradala nijedna srpska kuća, ni pravoslavna crkva. Dok srpski vojnici Hrvatima režu vratove i kopaju oči, Hrvati “paze da ne zaprljaju uniformu” – rekao je o filmu Pavičić, dodajući da je cilj filma bio da ritualno oblikuje službenu verziju kroz lik idealnog predstavnika.

Proslavljeni reditelj i scenarista Rajko Grlić, takođe, ocenjuje da je reč o propagandnom projektu Hrvatske, i to lošem.

– HDZ je vodeća partija u Hrvatskoj, koja je preuzela festival u Puli i vrti svoj film, u koji je uložila rekordnih tri miliona evra. To je nacionalistička politika koju ona propagira, i tu nema šta da se doda – rekao je Grlić za medije.

Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičar, ističe da i “General” pokazuje brojne slabosti sa kojima se bore hrvatski filmovi.

– Hrvatska kinematografija se ne odupire interesima HDZ-a, koji nisu vezani samo za to koje će se teme obrađivati, već i ko će ih raditi. “General” je ustupak ne samo u pogledu teme, već i u pogledu toga da ga je režirao čovek od 88 godina, Antun Vrdoljak. Njemu HDZ duguje mnogo, jer je on bio jedan od očeva savremene nezavisne Hrvatske i bitan činilac u medijskom ratu. Dakle, tema Ante Gotovine data je reditelju u dubokoj starosti i rezultat nije mogao biti mnogo uspešniji od zastarelog plakatskog filma, koji i ne može ništa drugo sem da bude korišćen za vraćanje tema u fokus javnosti i kreiranje daljih podela – ocenio je Vojnov za “Vesti”.

Osuđen, pa oslobođen

Ante Gotovina se kao bivši pripadnik Legije stranaca sredinom 1991. vratio u Hrvatsku, gde je postao komandant Prve gardijske brigade.

Njegova jedinica se dovodi u vezu sa brojnim zločinima nad Srbima u Hrvatskoj, a sam Gotovina za ključnu ulogu u “Oluji”. Zbog odgovornosti u zlodelima nad Srbima tokom “Oluje” i nakon nje Haški tribunal je podigao optužnicu protiv njega. Skrivao se godinama, a uhapšen je na kanarskim ostrvima u decembru 2005. U Hagu je najpre osuđen na 24 godine zbog zločina u “Oluji”. Međutim, u novembru 2012. Žalbeno veće oslobodilo ga je svih optužbi, pa je pušten na slobodu.

Linta: Slave progon Srba

I predsednik Saveta Srba iz regiona Miodrag Linta oglasio se povodom ovog kontroverznog filma.

– Naš narod bi rekao “čega se pametan stidi, glup se ponosi”. Hrvatska se nije suočila sa zločinačkom prošlošću. “Oluja” je završni čin etničkog čišćenja Srba. To što Kitarovićeva slavi progon Srba ukazuje na to da veliča ustaštvo i zaostavštinu NDH – rekao je Linta.

Hrvati u bojkotu, Srbi na festivalu

Dimitrije Vojnov ukazuje i na jednu potencijalnu veoma opasnu pojavu za srpsku kinematografiju. On, naime, tvrdi da su na Pulski festival otišli srpski autori, koji imaju obavezu prema Hrvatskom audiovizuelnom centru da prikažu svoje filmove, dok su hrvatski autori delom bojkotovali Pulu zato što su smatrali da će “General” biti politički favorizovan.

– Sada, imamo paradoks da deo hvratskih autora bojkotuje Pulu koju otvara “General”, a naši u tome uredno učestvuju jer nemaju podršku države da rade drugačije – zaključuje Vojnov.